Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Zoetekauw of hartige snoeper? Dat is deels genetisch bepaald

Zeg jij geen nee tegen een stuk taart? Of knabbel je liever een paar handjes chips weg? Uit onderzoek blijkt dat je genen je voorkeur voor zoet of zout kunnen bepalen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Nanette Steinle, professor endocrinologie en hoofd van de sectie diabetes van het MVAMC. Ze vertelt: “Er zijn bepaalde receptoren die de smaak van zout tegenover de smaak van suiker regelen. Er zijn geen grote studies die deze kwestie onderzoeken, maar uit de studies die wel beschikbaar zijn, kunnen we concluderen dat er een link is tussen je genen en je voorkeur voor zout, bitter of zoet.”

Advertentie

43 genen
Professor Steinle en haar team ontdekten dat er een verband is tussen bepaalde genen en de voorkeur voor 3 van de 5 smaakprofielen; zoet, bitter en umami. Daarnaast houden een aantal eiwitten uit het lichaam verband met je zoutvoorkeur.

Geen excuus
Wel wordt er gewaarschuwd dat je nu niet je genen de schuld mag geven van slechte eetgewoontes. Het wordt gestuurd, maar uiteindelijk heb je de keuzes zelf in de hand.

BMI
Wetenschappers van 23andMe, een bedrijf dat genetische testen uitvoert, merkten dat de gevonden genen niet alleen je zoet- of zoutvoorkeur bepalen, maar óók in verband gebracht kunnen worden met je metabolisme en BMI. “Een van de belangrijkste is het befaamde FTO- of ook wel het obesitasgen genoemd. Uit onderzoek blijkt dat mensen die over dat gen beschikken, vaak meer zin hebben in zoete en zoute voeding en daardoor een hoger risico lopen op overgewicht dan degenen die het gen niet bezitten”, aldus Janie Shelton, wetenschapper bij het bedrijf.

Vrouwen vs. mannen
Grappig feitje: 24% van de vrouwen kiest zoete lekkernijen boven zout eten, terwijl dat bij mannen maar 2,6% bedraagt, aldus de 23andMe-databank. “Maar het betekent niet dat omdat sommige mensen meer naar zoet neigen, ze nooit een zak chips eten. Bij de meeste mensen is er een gematigd evenwicht en mag het dus geen excuus zijn voor slechte eetgewoontes”, aldus Shelton.

Andere factoren
Maar natuurlijk zijn je genen niet de enige veroorzaker van je verlangen naar zoet of zout eten. Zo speelt je hoeveelheid slaap bijvoorbeeld ook erg mee. “Daarom is het goed om voor jezelf na te gaan waar je hunkering nu precies vandaan komt, al moet je ook weten dat het best oké is om van tijd tot tijd toe te geven aan die overheerlijke reep chocolade of zak peper- en zoutchips.”

Ben jij een echte zoetekauw? Dan maak je van je standaard vast heel graag een zoete variant (met banaan en chocoladepasta!):

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien