Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Déze zomerse gerechten zijn heerlijk met dit warme weer

Wanneer het buiten boven de 30 graden is, heb je vaak geen zin om in een hete keuken te staan koken. Je hebt met dat warme weer juist zin in een frisse maaltijd.

Daarom hebben wij een paar zomerse gerechten op een rijtje gezet, zodat jij genoeg inspiratie hebt om vanavond iets lekkers én fris op tafel te zetten:

Advertentie

1. Wraps met kip en mango

Dit is vooral lekker voor tijdens de lunch, want deze tropische kip en mango wrap met avocado staat in no-time op tafel. Voor 4 wraps prak 1 avocado tot een spread. Voeg wat peper en zout of wat Mexicaanse kruiden toe voor een lekkere smaak. Smeer de wraps in met de avocado spread en bedek de wrap daarna met een paar lapjes kipfilet, wat stukjes mango, komkommer en paprika en eindig met wat rucola. Vouw de wrap op en klaar is kees. Eet smakelijk!

Geen fan van kip en mango? Ga dan voor wraps met geitenkaas en hummus.

2. Koele gazpacho

Als je echt niet weet wat je moet eten met dit warme weer, is een koude gazpacho dé oplossing. Het is een frisse koude soep, die iedereen lust: ook als je bijna geen honger hebt. Doe voor 4 grote porties 500 gram tomaten, 150 ml tomatensap, een paar teentjes knoflook, 2 eetlepels citroensap, 4 gegrilde paprika’s, 1 rode ui, een halve komkommer en 1 eetlepel balsamico-azijn in een blender en mix het goed door elkaar. Zorg dat er geen stukjes meer in zitten. Proef het geheel en breng het dan op smaak met wat peper en zout. Als je van pittig houdt, kun je nog wat rode pepertjes toevoegen. Laat de soep 1 uur koelen in de koelkast, et voìla!

Een keer iets anders proberen? Zet dan deze ijskoude gazpacho met komkommer op tafel.

3. Frisse Italiaanse broodsalade

Deze panzella, ook wel Italiaanse broodsalade genoemd, is makkelijk te maken, vult goed en is heerlijk fris voor in de zomer. Bak 1 focaccia brood in de oven af en snijd het brood daarna in blokjes. Snijd de kleine courgette in plakjes en bak ze in een grillpan met een beetje olijfolie, peper en zout. Snijd 250 gram tomaatjes doormidden en de rode ui in ringen. Schep het brood met de tomaatjes, gegrilde courgette en gesneden ui door elkaar. Voeg 1 zakje mozzarella balletjes en een handje basilicum blaadjes aan de salade toe. Maak dan een dressing van 50 ml olijfolie, 1 eetlepel witte azijn, een teentje knoflook en wat peper en zout. Laat de dressing een minuutje intrekken de salade is klaar om te eten.

Ga je barbecuen? Kies dan voor een van deze frisse salades.

4. Kleurrijke couscous salade

Breng de couscous op smaak met peper en zout en wat paprika- en kerriepoeder. Kook de couscous zoals op de verpakking staat. Snijd ondertussen een halve kommer, 1 oranje paprika, 1 avocado, 1 perzik en 150 gram tomaatjes in stukjes. Doe de couscous en alle groenten en fruit in een kom. Voeg hier 200 gram gemengde sla en 150 gram gekookte kipreepjes en een hand vol noten aan toe. Meng alles goed door elkaar en de couscous salade is ready.

Toch liever een andere couscous salade? Wellicht is deze couscous salade met spruitjes, pompoen en rode ui iets voor jou.

5. Koude quiche

Normaal wordt deze hartige taart van bladerdeeg met ei, room, spek, prei en kaas warm opgediend. Toch kan je ‘m ook heel goed koud serveren. Maak er een soort tapas avondje van en zet ook een stokbroodje met dips, en wat snackgroenten op tafel en je hebt een heerlijke zomerse maaltijd gecreëerd.

Fan van broccoli? Probeer dan deze broccoliquiche eens te maken. En vind je het lastig om een quiche te maken? Zo bak je een quiche die áltijd lukt.

6. Pastasalade met zalm

Ook deze koude pastasalade met zalm is een echte aanrader bij dit warme weer. En je hebt ‘m zo op tafel staan: kook de fusilli volgens de verpakking beetgaar. Was ondertussen de komkommer en 400 gram tomaatjes en snij alles in stukjes. Giet de pasta af in een vergiet en spoel de fusilli dan af onder koud stromend water en laat het even uitlekken. Haal het vel van de zalm en verdeel de vis in stukjes. Meng de pasta met de zalm, komkommer, tomaat, rucola en pestospread en serveer op een grote schaal. Je kunt de salade altijd nog op smaak brengen met wat peper en zout.

Daarna nog zin in een zomers toetje? Maak dan deze romige panna cotta met frisse mango:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Lees meer

Femke: “Ineens had ik veel behoefte om heel diep in het glaasje te kijken”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze voor Libelle wat haar bezighoudt. Deze week schrijft ze over vertier buitenshuis.

Eens in de zoveel tijd begint Oscar te klagen dat ik zo vaak weg ben. De afgelopen coronamaanden hoorde ik hem uiteraard niet. Maar sinds ik eindelijk weer kan afspreken met vrienden, en helemaal nu de terrassen open zijn, zoek ik mijn vertier weer ger

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien