Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Wie helpt de zusters in Oosterhout? Ze hebben 20.000 flessen wijn over

Zin om te wijnen? Dan kun je wellicht de zusters in het klooster in Oosterhout verlossen van hun wijn. Zij hebben namelijk een overschot van zo’n 20.000 (!) flessen.

Al 5 jaar maken de zusters in klooster Sint Catharinadal zelf wijn. Op die manier proberen ze wat inkomsten te generen om de onderhoudskosten van het klooster te kunnen betalen.

Advertentie

Wijnoverschot

De verkoop van de wijn ging de afgelopen jaren hartstikke goed. De wijn valt bij veel mensen goed in de smaak. Maar door de coronacrisis nemen horecagelegenheden bijna geen drank meer af en ook KLM heeft een grote deal geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij zou eigenlijk tien- tot twintigduizend flessen afnemen, maar deze verkoop gaat niet meer door. Hierdoor zitten de zusters met een enorme overschot van maar liefst 20.000 flessen.

Druivenplanten verzorgen

Het is niet nieuw dat religieuzen zelf drank maken. Al sinds de middeleeuwen brouwen zij bier om geld te verdienen voor het huis of klooster waar ze in wonen. Maar het komt niet vaak voor dat vrouwelijke religieuzen wijn produceren.

Samen met vrijwilligers snoeien en verzorgen de zusters de druivenplanten het hele jaar door. Het oogsten gebeurt in het najaar met de hand. En in het wijnhuis van Sint-Catharinadal worden de druiven geperst en begint het gistingsproces in eikenhouten vaten en roestvrijstalen opslagtanks. In het voorjaar is de wijn gereed en wordt dan gebotteld.

Drie wijnsoorten

De zusters balen dat zij door de coronacrisis een hoop geld mislopen. Om toch wat inkomsten te hebben, gaan de zusters binnenkort de flessen proberen te verkopen via hun website. Daarnaast krijgen de zusters hulp van de organisatie Breda maakt mij blij. Ook daar kun je terecht voor een fles. Help jij de zusters van hun wijn? Je kunt nog kiezen ook, want op hun 8,5 hectare grote wijngaard produceren de zuster maar liefst drie soorten witte wijn: Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Blanc. Cheers!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sint-Catharinadal (@sintcatharinadal) op

Vergeten wijn te koelen? Op deze manier is je fles binnen een kwartier koud:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Editie NL. Beeld: iStock

Lees meer

Roos Schlikker: “Ik gluur naar m’n zoon, naast me in de auto, en ik zie jou, mam”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (45) heeft twee zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Lieve mama,

Ik moet je iets vertellen: Miró heeft nieuwe schoenen. ‘Vette patta’s’ noemt hij ze. Ze waren hartstikke duur en ik wilde ze niet kopen, want het jong voetbalt voortdurend in de bagger, maar hij wilde ze zo graag. Dus spaarde hij ervoor en vroeg hij voor zijn verjaardag alleen schoengeld. Vanochtend ging de bel. Springend als een kangoeroe nam hij de doos van de bezorger aan en daar lagen ze: peperdure Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien