Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Zweedse meubelgigant geeft recept Zweedse gehaktballetjes vrij

Ikea bezoek je voor de betaalbare meubels maar stiekem ook voor de Zweedse gehaktballetjes. Ben je er dol op? Goed nieuws, het bedrijf heeft het gedeeld zodat je ze vanaf nu zelf kunt maken.

De Zweedse balletjes worden elkaar dag massaal besteld in het Ikea restaurant. Maar dat is nu eventjes anders. Het bedrijf wilde niet dat je de balletjes zou gaan missen dus is het recept vrij gegeven.

Advertentie

Smaklig måltid

“We weten dat sommige klanten onze gehaktballen missen”, zegt Lorena Lourido, foodmanager bij Ikea. “Daarom hebben we een alternatief voor thuis gelanceerd. Thuis blijven kan moeilijk zijn, maar we willen helpen het leven van iedereen een beetje makkelijker en aangenamer te maken. Bon appétit of, smaklig måltid, zoals we in Zweden zeggen.”

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballetjes:

500 g rundergehakt
250 g varkensgehakt
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook (geplet of fijngesneden)
100 g broodkruimels
1 ei
5 eetlepels volle melk
zout en peper

Voor de saus:

scheutje olie
40 g boter
40 g bloem
150 ml groentebouillon
150 ml runderbouillon
150 ml room
2 theelepels sojasaus
1 theelepel Dijonmosterd

Zo maak je het:

  • Stap 1: Meng het runder- met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ui, knoflook, broodkruimels en het ei aan toe en meng goed. Voeg de melk toe en kruid het met zout en peper.
  • Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een bord. Dek het bord af en laat ze 2 uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
  • Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Eenmaal warm, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin gekleurd zijn.
  • Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats die in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten garen op zo’n 180 graden.
  • Stap 5: Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf 2 minuten stevig roeren. Voeg er de bouillon aan toe en blijf roeren. Voeg daarna nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
  • Stap 6: Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen – een romige puree, frietjes of gekookte aardappelen.

Heb je de smaak te pakken? Kijk in deze video wat je nog meer met gehakt kunt maken: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN Beeld: Istock

Lees meer

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien