Heb je een fiscaal partner en een kind onder de 12? Dan kun je tot €3000 belasting terugkrijgen Beeld Getty Images
Heb je een fiscaal partner en een kind onder de 12? Dan kun je tot €3000 belasting terugkrijgenBeeld Getty Images

Heb je een fiscaal partner en een kind onder de 12? Dan kun je tot €3000 belasting terugkrijgen

Het is weer zover: tijd om je belastingaangifte over 2022 te doen. Niet echt het allerleukste klusje, maar wél belangrijk. Voordat je je aangifte verstuurt, is het verstandig om alles nog even goed door te nemen. Wist je dat je bijvoorbeeld tot € 3000 belasting kunt terugkrijgen als je een fiscaal partner én een kind onder de 12 hebt? We leggen uit hoe dat zit.

Birgit RoobolGetty Images

Als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract hebt, samen een kind en/of een koophuis hebt, dan ben je elkaars fiscaal partner. Dit kan verschillende voordelen hebben. Je mag dan aftrekposten tussen jullie beiden verdelen. Hierdoor krijg je mogelijk meer belasting terug. Eén van die heffingskortingen is de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Wanneer kom je in aanmerking voor deze korting?

Werken jullie allebei, woont er in huis een kind dat jonger is dan 12 jaar én heb je een lager arbeidsinkomen dan je fiscaal partner? Dan kun je in aanmerking komen voor inkomensafhankelijke combinatiekorting.

De hoogte van deze korting is afhankelijk van het arbeidsinkomen. Bij een inkomen vanaf 27.350 euro op jaarbasis is deze korting al € 2.534. De korting loopt tot € 3.000.

Heb je co-ouderschap, werk je en staat jullie kind ingeschreven bij de andere ouder? Ook dan kun je in aanmerking komen voor combinatiekorting. Let dan op: jullie kind moet ten minste drie hele dagen per week bij jou wonen en ook drie hele dagen per week bij de andere ouder.

Hoe krijg ik deze korting?

Je vraagt deze korting aan door belastingaangifte te doen. Dit kan met het aangifteprogramma op de site van de Belastingdienst of met het aangifteformulier. De Belastingdienst past deze korting toe als je daarvoor in aanmerking komt.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting is slechts één van de vele heffingskortingen. Wil je weten of je alles in orde hebt om je aangifte te doen? Lees hier meer tips voor het doen van een soepele belastingaangifte.

Hoe zit dat eigenlijk met die blauwe belastingbrief? Krijgen de royals die ook?

Bron: Manners, Rijksoverheid

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden