Is de tijd van traditioneel vakantiegeld voorbij? Beeld Getty Images/iStockphoto
Is de tijd van traditioneel vakantiegeld voorbij?Beeld Getty Images/iStockphoto

Is vakantiegeld nog van deze tijd? Helft van de werknemers krijgt een keuzebudget

Al decennialang kijken Nederlandse werknemers reikhalzend uit naar de maanden mei en juni: hierin wordt namelijk het vakantiegeld uitbetaald. Anno 2023 is dat voor minstens de helft van de werknemers echter niet meer het geval. Zij krijgen namelijk een individueel keuzebudget.

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto

Met dat keuzebudget kan van alles gedaan worden. In overleg met het bedrijf kiezen werknemers voor een maandelijkse uitbetaling, een sportschool-abonnement of bijvoorbeeld een fiets van de zaak.

Is de tijd van vakantiegeld voorbij?

Volgens Joke van der Velpen, manager wet- en regelgeving bij salarisverwerker Visma-Raet, krijgt inmiddels de helft van alle Nederlandse medewerkers zo’n persoonlijk keuzebudget. Dat vindt zij een goede ontwikkeling. “Werknemers kunnen prima zelf kiezen wat ze ermee doen en wanneer. Werkgevers moeten hun personeel dan natuurlijk wel goed informeren. Zo kan het uitbetalen van het volledige keuzebudget ten koste gaan van toeslagen”, vertelt ze aan Nu.nl.

Het bedrag maandelijks laten uitkeren zou in dat geval een betere optie zijn. Tegelijkertijd waarschuwt het Nibud voor deze keuze. “Als je het maandelijks laat uitkeren, ga je ook je uitgavenpatroon daarop aanpassen.” Volgens het voorlichtingsinstituut kun je het keuzebudget het best één keer per jaar laten uitbetalen. “Als voor je wordt gespaard en je eenmalig een bedrag krijgt, besteden werknemers hun vakantiegeld bewuster, blijkt uit onderzoek”, aldus een woordvoerder.

Schulden mee afbetalen

Van de groep Nederlanders die wél nog traditioneel vakantiegeld krijgt, gebruikt een deel het geld niet daadwerkelijk voor een reisje naar de zon. Zij betalen hun schulden af of zetten het bedrag op hun spaarrekening. Dat kan een goede bestemming zijn volgens het Nibud, maar er kleeft ook een waarschuwing aan vast: een vakantie kan juist hoognodig zijn voor je mentale gezondheid.

Zowel het persoonlijke keuzebudget als het traditionele vakantiegeld kent voor- en tegenstanders, zo blijkt. Als het Nibud één advies moet geven, dan is het: “Besteed het bedrag bewust.”

Vakantiegeld of het persoonlijke keuzebudget is een welkome bijdrage, maar elke maand geld overhouden is ook gewenst. Zó doe je dat:

Bron: Nu.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden