Ook het Rode Kruis maakt zich zorgen om prijzen boodschappen: ‘Voedsel is een sluitpost geworden’ Beeld Getty Images
Ook het Rode Kruis maakt zich zorgen om prijzen boodschappen: ‘Voedsel is een sluitpost geworden’Beeld Getty Images

Ook het Rode Kruis maakt zich zorgen om prijzen boodschappen: ‘Voedsel is een sluitpost geworden’

Stijgende prijzen lijken nu al het thema van 2023. De inflatie zorgt ervoor dat steeds meer mensen hun vaste lasten niet kunnen betalen en dan moeten er ook nog boodschappen worden gedaan. Om dat laatste maakt het Rode Kruis zich zorgen.

Leonie CollombonGetty Images

Steeds meer mensen die in financiële nood zitten, melden zich bij het Rode Kruis, zo vertelt de hulporganisatie. Gebaseerd op eigen onderzoek melden zij dat ruim een kwart van de Nederlanders niet genoeg geld overhoudt voor de boodschappen. Volgens dit onderzoek maakt 28% van de huishoudens zich regelmatig zorgen of er nog wel boodschappen gekocht kunnen worden.

Boodschappen als sluitpost

Woordvoerder Nicole van Batenburg vertelt aan de NOS dat deze zorgwekkende cijfers in alle bevolkingslagen voorkomen, maar twee groepen steken er met kop en schouders bovenuit. Mensen onder de 30 jaar én die tussen de 50 en 60 jaar maken zich het vaakst zorgen om hun financiële plaatje. “Je ziet dat voedsel een sluitpost is geworden. Als alle vaste lasten zijn betaald, kijken mensen wat er nog over is en daarvan kunnen ze dan eten kopen. Dat is steeds minder geld”, aldus Van Batenburg. Om die groepen te helpen deelt het Rode Kruis boodschappenkaarten en ontbijttassen uit, maar dat is niet genoeg. De wachtlijst wordt namelijk steeds langer en de problemen steeds groter.

Hulp durven vragen

Bovendien blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis dat veel mensen niet om hulp durven te vragen. In totaal gaat dat volgens de organisatie om 1 op de 4 hulpbehoevenden. Zij schamen zich voor hun geldproblemen en laten liever niet aan anderen zien dat ze de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Als voorbeeld noemt Van Batenburg een vrouw die altijd een pak dure koekjes in huis heeft, zodat eventueel bezoek geen vermoedens van haar financiële situatie krijgt. ‘Om hulp vragen is een drempel.’

Ook de Voedselbank zet zich in om mensen met financiële problemen te helpen.

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden