Prijzen stegen de pan uit in 2022: inflatie in 50 jaar niet zo hoog Beeld Getty Images
Prijzen stegen de pan uit in 2022: inflatie in 50 jaar niet zo hoogBeeld Getty Images

Prijzen stegen de pan uit in 2022: déze boodschappen werden bijna 30% duurder

What a time to be alive! 2022 was het jaar waarin we terugvochten tegen de pandemie, er een oorlog uitbrak en we daar (letterlijk!) een flinke prijs voor moesten betalen. Vorig jaar stegen de prijzen gemiddeld namelijk met 10 procent! De inflatie was daarmee het hoogst sinds 1975.

Birgit RoobolGetty Images

Vooral energie en voedingsmiddelen, zoals, melk, kaas en eieren werden duurder. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat die laatste producten in december meer dan 28 procent duurder waren dan een jaar eerder. Ook voor vlees en vis betaalde je een stuk meer, die prijzen stegen met zo’n 18 procent. Brood werd 16 procent duurder, groenten bijna 14 procent.

De recordhouders van deze prijsstijgingen zijn natuurlijk gas en elektra. De prijzen waren maar liefst 114 procent hoger dan vorig jaar. Al zijn die de laatste tijd gelukkig weer aan het dalen, mede dankzij het prijsplafond.

Pijn in je portemonnee

De inflatie werd in 2022 helaas wel meer gevoeld dan in 1975. Toen stegen prijzen hard, maar namen de lonen ook enorm toe. Vorig jaar bleef de loonstijging juist ver achter bij de inflatie: cao-lonen stegen met ongeveer 3,2 procent.

Ook voor 2023 wordt verwacht dat die stijgende lijn van inflatie doorzet, maar wel iets minder sterk dan vorig jaar. De inflatie blijft hoog doordat energieprijzen nu steeds meer indirect doorwerken in prijzen van allerlei producten. Zo moet de bakker hogere energiekosten doorberekenen.

Dat betekent dat we ook in dit jaar extra bewust moeten zijn van onze uitgaven. Houd jij altijd ‘een stukje maand over aan het einde van je salaris’? Dan zijn deze tips echt een must!

Voel jij de héle dag de drang om van alles te kopen? Zo kom je van je koopverslaving af

Bron: Nu.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden