Waarom je je niet rijk moet rekenen nu de spaarrente omhoog gaat Beeld Getty Images
Waarom je je niet rijk moet rekenen nu de spaarrente omhoog gaatBeeld Getty Images

Financiën

Waarom je je niet rijk moet rekenen nu de spaarrente omhoog gaat

Het nieuws dat verschillende banken de spaarrente gaan verhogen, zorgt bij veel mensen voor blijdschap. Toch reken je jezelf maar beter niet rijk: de stijging is namelijk minimaal. Weten hoeveel je er per jaar op vooruitgaat? Lees even mee.

Yvonne SapGetty Images

Laten we vooropstellen dat álle kleine beetjes helpen. Maar deze stijging is toch wel erg klein: de spaarrente gaat namelijk vanaf nul of bijna nul naar 0,25 procent. Dit betekent dat als je een spaartegoed van 10.000 euro hebt, dit op jaarbasis 25 euro oplevert.

Aanwakkeren van inflatie

Onder andere de Rabobank, ABN Amro, ING en SNS verhogen hun spaarrente. De hoeveelheid rente die banken geven, is afhankelijk van de rente die ze krijgen als ze geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Tot halverwege dit jaar waren de rentetarieven nul of zelfs negatief. De ECB pompte jarenlang duizenden miljarden in de economie door het opkopen van leningen. Dit deed het om de inflatie aan te wakkeren, die naar hun mening lange tijd te laag was.

Meerdere verhogingen

Nu de inflatie juist torenhoog is, gaan ze over op een ander beleid. In juli verhoogde de centrale bank voor het eerst in meer dan 10 jaar de rente. In september ging daar een schepje bovenop en in oktober weer. En dus kondigden de diverse spaarbanken renteverhogingen aan die per 1 december ingaan.

Weten waarom het loont om ieder dubbeltje om te draaien? Bekijk dan deze video:

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden