PREMIUMValt er nog wat te besparen?

Zo ga je financieel slim het nieuwe jaar in

null Beeld

Per 1 januari verandert er weer van alles op financieel gebied. Voordat het zover is: werp een kritische blik op je kosten en kijk meteen waarmee je misschien nog een extraatje kunt verdienen.

Irene van den Berg

Heb je recht op zorgtoeslag?

Alleen al de basisverzekering gaat maandelijks zo’n € 11,- meer kosten. Ook voor een aanvullende verzekering moet je waarschijnlijk dieper in de buidel tasten. Daarnaast verdwijnt de korting op collectieve basisverzekeringen. Dat is een verzekering die je gezamenlijk afsluit. Het idee was dat als mensen binnen een collectief bepaalde overeenkomsten hebben, zoals binnen een patiëntenvereniging of met dezelfde werkgever, het voor een verzekeraar iets voorspelbaarder en daarmee goedkoper werd om iedereen te verzekeren. Maar op gegeven moment kon je zelfs bij de ANWB of het Kruidvat een zorgverzekering afsluiten. Volgens de politiek werd de collectieve verzekering zo een sigaar uit eigen doos: de premie wordt eerst verhoogd voor iedereen en vervolgens krijg je als groep korting. “Het verdwijnen van de korting maakt het systeem eerlijker en transparanter”, zegt ­Michel Ypma van de Nederlandse vergelijkingssite Independer voor financiële producten, gezondheidsinstellingen en energie. Hij wijst erop dat de korting voor de collectieve aanvullende verzekering wel blijft bestaan.

De hogere premie en het verdwijnen van de korting worden voor de laagste inkomen (deels) gecompenseerd door een hogere zorgtoeslag. Deze gaat in 2023 omhoog met ongeveer € 35,- naar een bedrag van € 154,- per maand. Ook komen er meer mensen voor in aanmerking. Meer informatie over de voorwaarden voor zorgtoeslag staat op de website van de Belastingdienst. Ook kun je daar een proefberekening maken om te kijken of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag en, zo ja, hoeveel je dan krijgt.

null Beeld

Subsidie op elektrische auto

De elektrische auto wordt steeds populairder. Begin 2021 telde ­Nederland nog 526.500 elektrische en ­hybride auto’s, op 1 januari 2022 waren dit er ruim 725.500; een stijging van meer dan 30%. Goed nieuws voor het milieu, want elektrisch rijden zorgt voor minder geluidsoverlast, een betere lucht­kwaliteit en minder CO2-uitstoot dan benzine of diesel. Daarom steunt de overheid mensen die willen overstappen naar een elektrische auto. De subsidiepot van 2022 is leeg, maar voor het nieuwe jaar is er weer budget beschikbaar. Bij aankoop van een nieuwe elektrische personenauto kun je € 2950,- subsidie krijgen, voor een tweedehandsje € 2000,-. Wees er tijdig bij, want ­vorig jaar was het geld snel op.

null Beeld

Goed om te weten: in aanschaf is een elektrische auto duur, al snel € 10.000,- meer dan een vergelijkbaar model op benzine of diesel. Maar hij rijdt goedkoper, dus je bent minder geld kwijt aan brandstof, zo blijkt uit een berekening van de ANWB van augustus 2022 (in deze tijd van veranderende brandstofprijzen is het goed om nog eens te checken op het moment van aanschaf). Ook het onderhoud van een elektrische auto is vaak goedkoper dan van een auto die rijdt op benzine of diesel.

null Beeld

Dág nutteloze verzekeringen!

De kans is groot dat álle verzekeringen volgend jaar duurder worden. Michel Ypma van Independer adviseert iedereen dan ook om de bezem erdoor te halen: “Verzeker je alleen voor risico’s die je niet zelf kunt dragen.” Als voorbeeld geeft hij de volledig casco-autoverzekering, ook wel allrisk autoverzekering genoemd. Deze verzekering vergoedt schade aan je auto, ook als je zelf de veroorzaker bent. Je bent bovendien verzekerd tegen vandalisme en diefstal. Een allriskverzekering is vooral zinvol bij auto’s tot vijf jaar oud. Daarna is de waarde zo gedaald dat het zonde is om te betalen voor allrisk. Veel verzekeraars vergoeden namelijk alleen de nieuwwaarde als je auto in het eerste jaar wordt gestolen of total loss verklaard. Daarna wordt de dagwaarde vergoed, dat is het bedrag dat de auto op dat ­moment waard is. Voor een roestig oud karretje kun je dus beter alleen de verplichte WA-verzekering afsluiten. Die vergoedt schade die je met je auto aan anderen veroorzaakt. Wil je iets meer zekerheid, kies dan voor beperkt casco. Dan is schade door diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel of een aanrijding met een dier ook gedekt. Beperkt casco wordt meestal aangeraden voor auto’s tot acht jaar oud. Ypma: “Vaak laten mensen een verzekering doorlopen zonder er nog naar om te kijken. Maak gewoon een uurtje vrij en neem al je verzekeringen even door.”

De Consumentenbond maakte ooit een top 10 met nutteloze verzekeringen. De Garantieverzekering bijvoorbeeld, een verzekering voor garantie waar je wettelijk gezien toch al recht op hebt. En wat te denken van de Regenverzekering, die uitkeert bij een verregende vakantie…

null Beeld

O ja, die sportschool

Zeg eens eerlijk: hoe vaak ga je in de praktijk nou eigenlijk naar de sportschool? Je moet hier wel je eerste contractperiode uitzitten, maar daarna geldt een opzegtermijn van maximaal een maand. Soms kun je bij ‘onvoorziene omstandigheden’ wel tussentijds van je contract af, bijvoorbeeld als je naar de andere kant van het land verhuist of een blessure hebt. Heb je in een opwelling via internet een abonnement ­afgesloten en er nu spijt van? Wie online een sportabonnement aangaat heeft het recht dit binnen veertien dagen te ontbinden. Ben je binnen die twee weken wel een keer gaan fitnessen, dan mag de ­sportschool je daar een rekening voor sturen.

null Beeld

Werp ook eens een blik op wat je uitgeeft aan tijdschriften en de krant. Koop je je favoriete krant of tijdschrift altijd los in de winkel? Dan kun je zeker geld besparen als je een abonnement neemt. Een digitaal abonnement is nóg goedkoper, én daarmee kun je altijd en overal de krant of een tijdschrift lezen op je telefoon, tablet of computer. Twee vliegen in één klap!

null Beeld

Nu sparen, straks studeren

Het plan van het kabinet is om de basisbeurs voor studenten opnieuw in te voeren met ingang van het studiejaar 2023-2024. Deze zou voor thuiswonende studenten € 91,- per maand bedragen en voor uitwonende studenten zo’n € 445,-. Goed nieuws, maar dit bedrag is niet voldoende om alle kosten te dekken. Een uitwonende student heeft al snel € 1030,- per maand nodig om de vaste lasten te betalen en ook wat over te houden voor de leuke dingen van het studentenleven, becijfert het Nibud. Daar komt het collegegeld à € 184,- per maand voor het hoger onderwijs (studiejaar 2022/2023) nog bovenop.

Heb je jonge kinderen, dan kan het slim zijn om nu alvast geld opzij te gaan zetten voor hun studie. Zelfs een bescheiden bedrag per maand sparen kan al interessant zijn. Je kunt het op een gewone spaarrekening, een kinderspaarrekening of een deposito zetten, op je eigen naam of op die van het kind. In dat laatste geval kan je kind er vanaf zijn of haar achttiende verjaardag vrij over beschikken. Je hebt er dan geen zeggenschap meer over. Een slimme constructie met meerdere depositorekeningen levert volgens de Consumentenbond doorgaans het meeste op. Hierbij zet je elk jaar een bedrag vast op een nieuw, langlopend spaardeposito. Je kunt het zo regelen dat alle deposito’s vrijkomen rond de achttiende verjaardag van je kind.

Nog even snel besparen

Door je uitgaven slim te plannen, maak je optimaal gebruik van bepaalde regelingen.

Zeg de zorgverzekering op tijd op.
Overstappen naar een andere zorgverzekering kan geld opleveren. Zo is de basisverzekering bij de ene verzekeraar goedkoper dan bij de andere. Ook het vergelijken van aanvullende pakketten kan lonen. Online zijn allerlei zorgvergelijkers te vinden die helpen kijken welke verzekering bij jou past, zoals Independer. Opzeggen moet voor 31 december. Je hebt dan tot uiterlijk 1 februari 2023 om een andere zorgverzekering af te sluiten.

Laat die euro’s rollen
Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen of de badkamer te verbouwen, doe dat dan nog in december. Voor het berekenen van de vermogensbelasting gaat de Belastingdienst uit van peildatum 1 januari. Het is dus handig als je die dag weinig geld op je spaarrekening hebt staan mits je spaargeld boven de belastingvrije voet uitkomt (€ 50.650,- in 2022). Heb je geen grote wensen, dan kun je er ook voor kiezen om hypotheekrente vooruit te betalen.

Voor het goede doel
Je kunt ook geld schenken. Weldoeners worden beloond met extra belastingvoordeel: giften aan door de Belastingdienst erkende goede doelen zijn aftrekbaar mits je meer schenkt dan 1% van je verzamelinkomen. Of schenk aan de (klein)kinderen en maak op de valreep nog gebruik van de ­jaarlijkse belastingvrijstelling.

Breng de administratie op orde
Lig je ver achter met belastingaangiftes? Dan is het zéker slim om de boeken nog even bij te werken. Tot en met 31 december 2022 kun je nog belasting terugvragen voor het belastingjaar 2017 en later.

Zo help je je (klein)kind

Veel ouders die zich dat kunnen veroorloven helpen hun kroost bij de aankoop van een woning. Een belangrijke reden daarvoor is dat het lastig is om zonder eigen geld een huis te kopen. Dat is zeker een probleem voor starters. Wie net is afgestudeerd, heeft meestal geen vermogen en vaak wel een studieschuld. (Groot)ouders mogen van de overheid belastingvrij een groot bedrag – in 2022 maximaal € 106.671,- aan hun kinderen schenken voor de aanschaf van een woning. Dit wordt ook wel de jubelton genoemd. Het nadeel is dat kinderen van rijke ouders hierdoor veel meer kansen hebben op de woningmarkt. De jubelton wordt daarom per 1 januari 2023 verlaagd naar € 27.231,- en de vrijstelling wordt per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. Michel Ypma van ­Independer: “Wil je als ouders nu een belastingvrije schenking doen, maar heeft je zoon/dochter nog geen huis gevonden? Dan is er nog de mogelijkheid om de schenking over twee jaar te verdelen, een deel in 2022 en een deel in 2023. Zo kun je nog gebruikmaken van het volledige bedrag à € 106.671.”

null Beeld

Sowieso mag je elk jaar een vast bedrag (€ 5677,- in 2022) aan je kind schenken, ongeacht de bestemming van het geld en de leeftijd van je kroost. Dit bedrag geldt voor beide ouders samen, ook wanneer jullie gescheiden zijn. Grootouders mogen hun kleinkinderen jaarlijks maximaal € 2274,- (2022) onbelast schenken. Een periodieke schenking kan een mooie manier zijn om je (klein)kind te ondersteunen bij het ­betalen van de hypotheek, of je helpt zo bij de ­financiering van een verbouwing. Voordeel van een periodieke schenking is dat je niet in één keer een bedrag hoeft op te hoesten. Voor deze schenking hoeft je geen aangifte schenkbelasting te doen.

Méér handige financiële tips vind je op libelle.nl/geldzaken

Fotografie: Marcel Strauss/Unsplash, Stocksy.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden