Maakt het eigenlijk uit welke dieetmethode je volgt?
In een wereld vol verleidingen is weinig zo moeilijk als gezond afvallen. Strikte diëten vol mooie beloftes, dure repen en strenge sapjeskuren vliegen ons om de oren, maar maakt het eigenlijk uit welk dieet je volgt? We vroegen het aan psycholoog Wouter Cornet, auteur van het boek Het gewicht tussen je oren én ervaringsdeskundige.
In Europa heeft bijna 60 procent van alle volwassenen overgewicht of obesitas. Afvallen lijkt een logische oplossing, maar dit is zo makkelijk nog niet. Iedereen zweert bij een andere methode: van koolhydraatarm en vetarm tot van suikervrij en intermittent fasting. Bovendien spelen er veel andere factoren mee die invloed hebben op onze eetlust. Denk aan stress, vermoeidheid, hormonen, geld, sociale gelegenheden, emoties, kennis van voeding en de slimme marketingtrucs van voedingsketens.
Het gewicht tussen je oren
Lastig dus om te ontdekken welk dieet nou écht doorslaggevend is voor succes. Dit vond ook psycholoog Wouter Cornet. Hij deed internationaal onderzoek naar gewichtsverlies en interviewde 100 succesvolle diëters, die samen meer dan drieduizend kilo afvielen. De resultaten beschrijft hij in zijn boek Het gewicht tussen je oren.
Opvallend? De deelnemers zijn afkomstig uit 29 verschillende landen, en hielden allemaal van lekker én veel eten. Met behulp van een vragenlijst kreeg Wouter inzicht in hun ultieme geheimen om succesvol gewicht te verliezen en controle te krijgen over hun eetgedrag.
Eigen manier
“De les die je kunt leren van de succesvolle diëters uit mijn onderzoek is vooral dat je een methode moet kiezen die persoonlijk goed bij je past”, vertelt hij. “Iedereen heeft het op zijn eigen manier gedaan. Wat bij de één past, past niet automatisch ook bij een ander. De kunst is het vinden van een methode die goed bij jóú past, die je in je dagelijks leven kunt integreren en voorgoed kunt volhouden. Dat laatste is belangrijk om op gezond gewicht te blijven. Zodra je los laat, is de kans groot dat je weer terugvalt.”
Met vallen en opstaan
Klinkt leuk en aardig, zo’n gepersonaliseerde methode, maar hoe vind je die? Om hierachter te komen zag Wouter de diëters voortdurend van alles uitproberen. Zodoende werden ze met schade en schande wijzer. Wouter: “Met elke poging krijg je meer inzicht in wat wel of niet voor jou werkt. In mijn onderzoek bleken maar elf van de honderd mensen in één keer succesvol.”
Klinkt frustrerend? Dat is het ook. “Sommige mensen hadden al zoveel pogingen gedaan dat ze het er geen vertrouwen meer in hadden dat ze het konden, maar uiteindelijk ging er toch een keer de knop om en gebeurde het wel.”
Uit eigen ervaring
Zelf begrijpt Wouter dit als geen ander. In 2019 viel hij binnen één jaar 33 kilo af. Het voelt niet alsof hij zichzelf iets ontzegt, maar chocola, koek en snoep laat hij sindsdien links liggen. “Ik weet nu van mezelf dat ik dit niet met mate kan eten. Als ik één klein hapje van iets neem, eet ik de kast leeg. Na een aantal keer heen en weer jojo’en en telkens in dezelfde valkuil stappen, wist ik: als ik écht op ideaal gewicht wil blijven, moet ik afrekenen met deze zoete dingen. Dat heb ik ook gedaan. In het begin was het lastig, maar na een paar weken niet meer. Het is helemaal uit mijn systeem gesleten. Ik eet nu gewoon gezonde dingen, zoals fruit.”
Kennis is macht
Uitvinden wat voor jou werkt en daarop verder bouwen is dus de sleutel achter talloze succesverhalen. Naar bestaande dieetmethodes zouden we volgens Wouter juist kritisch moeten kijken. “Deze zijn voor een groot deel ook gewoon afkomstig van een commerciële markt, waar partijen zoveel mogelijk geld proberen te verdienen met allerlei soorten repen en shakes. Wees je ervan bewust dat niet iedere methode gegarandeerd succes is.”
Deelnemers aan zijn onderzoek ervaarden trouwens vooral succes omdat ze zich goed informeerden vóórdat ze aan hun laatste dieet begonnen. Ze verdiepten zich in verschillende dieetstijlen en keken naar wat voor hen zou kunnen werken én wat ze makkelijk kunnen volhouden. “Kennis is van groot belang om succes te behalen.”
Medische hulp
Hoe zit het dan met bekende dieetwebsites? Die kun je beter achterwege laten. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die hiervoor kozen vaak een jojo-effect ervaarden, misschien zelfs ómdat deze websites er baat bij hebben dat je terugkomt. “Blijf altijd kritisch over de motieven van aanbieders”, vertelt Wouter. “Het allerbeste is natuurlijk om medisch advies te winnen bij de huisarts – al helemaal als je weet dat je een medische aanleg hebt om zwaar te zijn. Dan moet je áltijd deze hulp inschakelen.”
Gezond afvallen? Uit Wouters onderzoek kwam naar voren dat onderstaande tips goed helpen.
- Stel steeds kleine doelen, zoals twee kg afvallen. Deze leveren al snel een succeservaring op en vergroten je motivatie.
- Stel allerlei gezonde leefregels in. Neem bijvoorbeeld elke keer de fiets in plaats van de auto als je ergens moet zijn binnen een straal van 3 km. Keuze tussen de trap of de lift? Neem altijd de trap. Tussendoor trek? Neem een stuk fruit. Op deze manier wordt een gezonde levensstijl iets vanzelfsprekends en hoef je nergens over na te denken.
- De meest voorkomende sportieve activiteit onder diëters? Bezoekjes aan de sportschool. Geen liefhebber? Dagelijks wandelen blijkt nóg sterker effect te hebben op gewichtsverlies.
- Succesvol diëten? Stop dan helemaal met het eten van gefrituurd voedsel. Dit heeft volgens onderzoek meer effect dan stoppen met het eten van koek, snoep en chocola, en het drinken van alcohol.
- Dieetapps helpen vooral bij het vásthouden van het ideale gewicht, niet per se bij het verliezen ervan.
Wouter Cornet schreef het boek Het gewicht tussen je oren - Hoe je met je brein het succes van je dieet bepaalt.
Afvallen kan een enorme uitdaging zijn. In onderstaande video zie je wat je wél kunt doen of juist beter kunt laten.