Waarom er een heuse run is ontstaan op het afvalmedicijn Saxenda Beeld Getty Images
Waarom er een heuse run is ontstaan op het afvalmedicijn SaxendaBeeld Getty Images

Gezondheid

Waarom er een heuse run is ontstaan op het afvalmedicijn Saxenda

Het afvalmedicijn Saxenda, dat sinds 1 april van dit jaar wordt vergoed uit het basispakket, blijkt ontzettend in trek te zijn. Het aantal gebruikers is veel groter dan het Zorginstituut, een adviesorgaan van de overheid, in eerste instantie had berekend, zo meldt het AD vandaag. De regels om het middel vergoed te krijgen zijn daarom flink aangescherpt.

Erandi GodinezGetty Images

Het Zorginstituut had in eerste instantie berekend dat zo’n 250 Nederlanders in het eerste jaar het medicijn zouden gebruiken, maar alleen al zorgverzekeraar Zilveren Kruis vergoedt het medicijn voor zo’n 3500 patiënten, zo meldt de krant. Ook andere verzekeraars laten weten dat het aantal gebruikers groter is dan verwacht.

Wat is Saxenda?

Saxenda is het eerste medicijn tegen behandeling van obesitas dat uit het basispakket wordt vergoed. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en het wordt door patiënten geïnjecteerd in bovenbeen, buik of bovenarm. Mensen die het medicijn willen gebruiken moeten een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben dat samenhangt met hun gewicht. Dit zijn mensen met een BMI van 35 en hoger die een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose hebben, en mensen met een BMI van hoger dan 40. Het medicijn wordt alleen vergoed als mensen deelnemen aan een zogenoemde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), waarbij zij worden geholpen met meer bewegen en gezonder eten.

Regels aangescherpt

Volgens het AD blijkt nu dat patiënten in de praktijk in eerste instantie niet of maar kort hoefden mee te doen te aan GLI voordat ze het medicijn vergoed kregen, maar dat is nu aangepast. Iemand met obesitas moet nu minstens een jaar deelnemen aan het programma voordat het middel wordt vergoed.

Uit documenten die het AD kreeg via beroep op de Wet open overheid blijkt dat zorgverzekeraars al voor de toelating van Saxenda waarschuwden dat het aantal vergoedingen hoger zou uitvallen dan waar het Zorginstituut van uitging.

Hanny Roskamp (59) heeft het afvalmedicijn ook geprobeerd en hield voor ons een dagboek bij. Klik hier om over haar ervaringen te lezen.

Bron: AD, Zorginstituut Nederland

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden