1 ei per dag kan hartziektes verminderen aldus nieuw onderzoek Beeld Getty Images/iStockphoto
1 ei per dag kan hartziektes verminderen aldus nieuw onderzoekBeeld Getty Images/iStockphoto

1 ei per dag kan hartziektes verminderen aldus nieuw onderzoek

Over eieren werd jarenlang gedacht dat je er maximaal twee per week zou mogen eten, vanwege het cholesterol in eierdooiers.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat het juist hartstikke goed is om dagelijks een eitje te nuttigen.

Hart- en vaatziekten

Eén ei per dag eten zou namelijk het risico op hart- en vaatzieken aanzienlijk verlagen. De kwestie werd in China onderzocht. Er deden 4.779 deelnemers aan het onderzoek mee, waarvan 3.401 met hart- en vaatziekten en 1.377 zonder hart- en vaatziekten.

Onderzoek

Het bloed van deze deelnemers werd nauwkeurig onderzocht. Zelf hielden de deelnemers hun eierconsumptie bij. Wat bleek? De personen die consequent één ei per dag aten, hadden meer grote HDL-moleculen. Deze moleculen helpen om cholesterol uit de bloedvaten te verwijderen en blokkades te voorkomen die hartaanvallen en beroertes kunnen veroorzaken.

Daarnaast hadden de personen die minder dan één ei per dag aten meer slechte metabolieten in hun bloed. Dit zijn stoffen die tijdens de stofwisseling wordt gevormd.

Verklaring

Studieauteur Canqing Yu, universitair hoofddocent bij de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van de Universiteit van Peking laat weten: “Onze resultaten bieden een mogelijke verklaring voor hoe het eten van een matige hoeveelheid eieren kan helpen beschermen tegen hartziekten.” Naar de rol van metabolieten in dit proces wordt nog verder onderzoek gedaan.

Dagelijks een eitje eten, is natuurlijk geen straf. Gepocheerd is-ie het lekkerst en pocheren kun je leren:

Bron: Martha Stewart

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden