1 op 20 vrouwen drinkt toch alcohol tijdens zwangerschap Beeld Getty Images
1 op 20 vrouwen drinkt toch alcohol tijdens zwangerschapBeeld Getty Images

1 op 20 vrouwen drinkt toch alcohol tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen blijken het niet zo nauw te nemen met de regels rondom alcohol. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel vrouwen toch af en toe een drankje drinken tijdens hun zwangerschap.

RedactieGetty Images

Het Erasmus MC heeft een test ontwikkeld waarmee ze kunnen zien of zwangere vrouwen de afgelopen twee weken alcohol hebben gedronken. 700 vrouwen deden mee aan het eerste onderzoek met deze test waaruit bleek dat 1 op de 20 zwangere vrouwen alcohol had gedronken.

Alcohol en de ontwikkeling van het kind

De vrouwen vulden naast de test ook een vragenlijst in, maar waren daarin niet helemaal eerlijk. 90% van de vrouwen die een drankje hadden gedronken, gaven dit niet aan bij de arts of verloskundige. Geen goede ontwikkeling, vindt de gynaecoloog van het ziekenhuis. “Alcohol is een schadelijke stof voor de ontwikkeling van het kind”, zegt gynaecoloog Hilmar Bijma tegen RTL Nieuws. Ook bij kleine hoeveelheden is dat al het geval.

Alcohol tijdens zwangerschap

Bij een glas per dag is het risico op een miskraam of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan dit een negatieve invloed hebben op de mentale ontwikkeling van het kind. Hoe meer een zwangere vrouw drinkt, hoe groter de risico’s worden. De ademhaling van het kindje kan onderbroken worden, wat weer nadelig kan zijn voor de ontwikkeling van de longen. Twee glazen per dag of het af en toe drinken van zes glazen kan ook leiden tot een minder goed geheugen, intelligentie en rekenvaardigheid. Ook is het risico dat het kind op latere leeftijd alcoholgerelateerde problematiek ontwikkelt hoger.

Zwangere vrouwen waarschuwen

Het doel van het nieuwe onderzoek is dan ook om vrouwen opnieuw te waarschuwen voor de gevaren van het drinken van alcohol. Vrouwen moeten ook het gevoel hebben dat het bespreekbaar is zodat ze hulp kunnen krijgen als ze het moeilijk vinden om te stoppen met drinken. De artsen willen dat de test voor alle zwangere vrouwen beschikbaar wordt.

BEKIJK OOK: Laura (25): ‘Het lukt maar niet om zwanger te worden’:

Bron: RTLNieuws.nl, Jellinek.nl. Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden