Vaccin Beeld Libelle
VaccinBeeld Libelle

1x gevaccineerd met AstraZeneca? De tweede prik kun je nu wijzigen naar Pfizer

Heb je als eerste prik AstraZeneca gekregen, maar zou je als tweede prik liever Pfizer willen? Dat is nu mogelijk. Wie in of voor 1956 is geboren, kan vanaf vrijdag bellen om de tweede vaccinatie om te zetten.

Hiermee is het voor het eerst in Nederland mogelijk om vaccins te combineren.

Afspraak veranderen

Via het afsprakennummer 0800-7070 kun je je afspraak wijzigen. Mensen die in of voor 1956 zijn geboren kunnen vanaf vrijdag bellen.

Wie mag wanneer bellen?

Vanaf zaterdag zijn de mensen met het geboortejaar 1957 aan de beurt, maandag de mensen die in 1958 zijn geboren, dinsdag de mensen die in 1959 zijn geboren en woensdag de mensen die in 1960 zijn geboren. Vanaf volgende week donderdag zijn alle mensen aan de beurt die na 1960 geboren zijn en van vaccin willen veranderen.

Groen licht

Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie van een eerste prik met AstraZeneca en een tweede prik met Pfizer net zo goed beschermt als twee doses AstraZeneca. Minister Hugo de Jonge gaf hier groen licht voor na een positief advies van de Gezondheidsraad. Sommigen huisartsen zijn niet te spreken over dit besluit. Huisartsen hebben namelijk vaak al allerlei kosten gemaakt om de tweede AstraZeneca-vaccinaties te kunnen zetten, maar wie nu kiest voor een Pfizer-prik moet naar een GGD-locatie.

Bijwerkingen

Heb je na je eerste AstraZeneca-vaccinatie last gekregen van bijwerkingen als lekkende haarvaatjes of een combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes? Dan is het niet de bedoeling dat je nog een AstraZeneca-vaccinatie krijgt, maar ook een vervangende Pfizer-vaccinatie kun je dan beter niet krijgen. In dit geval is het advies om voorlopig geen tweede vaccinatie te nemen.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

Bron: Telegraaf.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden