Symptomen stress Beeld Getty Images
Symptomen stressBeeld Getty Images

luister naar je lichaam

6 verrassende symptomen die aangeven dat je stress hebt

Bij stress denk je al snel aan een drukkend gevoel op je borst, weinig energie, opvliegers en hoofdpijn. Maar er zijn nog veel meer kwaaltjes die aangeven dat je waarschijnlijk te veel stress ervaart.

Demi SchoenmakersGetty Images

Stress hoort bij het leven, maar het is niet goed als je te veel stress hebt. Dit kan namelijk schade aan je lichaam en geest aanrichten.

Bij de volgende zes verrassende symptomen denk je waarschijnlijk niet aan stress. Toch kunnen ze er op wijzen dat je even rust moet nemen.

Huiduitslag

Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam cortisol aan. Hoge cortisolspiegels veroorzaken verschillende reacties in het lichaam, waaronder het activeren van sebocyten. Dit zijn de cellen die talg produceren, waardoor je meer last kunnen hebben van pukkels. Ook kun je uit het niets last krijgen van uitslag op je buik, armen of rug.

Cynisch

Als je veel stress hebt (op je werk) kan dat je mindset veranderen. Bij een hoge overbelasting kunnen mensen zich bijvoorbeeld onrechtvaardig behandeld voelen, wat kan leiden tot een cynische houding. Er is een verband tussen emotionele uitputting (een teken van een burn-out) en cynisme. Het ontstaat door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Vergeetachtigheid

Vergeet je steeds meer afspraken of weet je soms gewoon niet meer waar je mee bezig was? Dat kan door stress komen. Chronische stress kan de hoeveelheid dopamine die de prefrontale cortex bereikt namelijk verminderen. Dit is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor je geheugen, besluitvorming en persoonlijkheidsgedrag. Als je te veel stress hebt, kan dit je brein aantasten.

Gevoelige darmen

Je darmen worden niet voor niets je tweede brein genoemd. Onderbuikgevoel is real. Het stresshormoon noradrenaline zorgt onder andere voor een tragere spijsvertering. Dit kan direct effect kan hebben op maag en darmen. Kortom: heb je vaak last van je buik, diarree of juist obstipatie, dan kan dat door stress komen.

Spierpijn

Spierpijn komt vaak door een intensieve training of een verkeerde houding tijdens het werken. Soms heb je weleens last van spierpijn die je niet kunt verklaren. In dat geval kan het schreeuw om aandacht zijn. Je lichaam wil je iets vertellen. Vaak heb je in dat geval last van spierpijn in je kaak, schouders, hoofd (hoofdpijn) of nek.

Koude voeten of handen

De meeste mensen krijgen het Spaans benauwd van stress. Bij het hebben van koude voeten of handen leg je dan ook niet snel de link met stress. Toch hebben kou en stress hetzelfde effect op je lichaam: de bloedvaten in je handen, voeten, oren en neus vernauwen zich, waardoor er minder minder bloed doorheen stroomt en ze dus kouder aanvoelen. In beide gevallen gaat je lichaam automatisch in de spaarstand. Het bloed heeft namelijk belangrijkere organen om voor te zorgen.

Dokter Rutger: dit kun je doen tegen stress

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Cleveland Clinics, Metro.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden