PREMIUMWat een bofkont!

7 tips voor meer mazzel in je leven

null Beeld Magda Rinkema
Beeld Magda Rinkema

Het lijkt zo willekeurig: er zijn pechvogels en bofkonten op deze wereld. Toch blijken we wel enig invloed te hebben op onze dosis geluk in het leven. Zeven tips voor meer mazzel.

Carlijn SimonsMagda Rinkema

Er zijn mensen bij wie echt álles voor de wind gaat. Ze zijn na twintig jaar huwelijk nog steeds stapelgek op elkaar, zitten er financieel warmpjes bij, zien er leuk uit en verkeren in opperbeste gezondheid. Ze hebben superinteressant werk, bergen goede vrienden en natuurlijk gaat het met de kinderen ook allemaal van een leien dakje. Wat is hun geheim? Met intelligentie heeft het in elk geval niets te maken, blijkt uit onderzoek. Mazzelaars zijn net zo slim (of even dom) als pechvogels. Ook zijn de mensen die vrijwel zonder kleerscheuren door het leven gaan niet per se aardiger of behulpzamer dan de pechvogels die de ene beer na de andere op hun pad treffen. Net zomin zijn de Guus Gelukken van deze wereld gedisciplineerder of wilskrachtiger. Maar hoe krijgen de bofkonten het geluk dan wél aan hun zijde? Door bepaalde gewoontes vast onderdeel van hun leven te maken, ontdekte de Engelse psycholoog Richard Wiseman. Gelukkig is dat iets wat pechvogels ook kunnen leren.

null Beeld
null Beeld

Kijk naar kansen

In 2016 las Elianne (32) een Facebook-post: ‘Rolstoelmodel gezocht’. “Het is vast voor iets sufs, dacht ik. Maar ik stuurde toch een fotootje op. Tot mijn verbazing kreeg ik een uitnodiging voor een casting en voor ik het wist, deed ik mee aan een modeshow van de Amsterdam Fashion Week. Die spontane actie gaf mij toegang tot de internationale modellenwereld als rolstoel­model, want het balletje begon meteen te rollen. Laatst had ik net zoiets. Ik kwam een kennis tegen die op weg was naar een dansworkshop. Het leek me leuk om mee te gaan. Eenmaal daar kwam ik erachter dat het een talentscouting was. Dezelfde dag nog werd ik gevraagd om mee te werken aan een voorstelling van een professioneel dansgezelschap waarin vijf mensen met een fysieke beperking in de spotlights werden gezet. Als je ervoor openstaat, heeft het leven veel goeds te brengen, daar ben ik van overtuigd.” Elianne slaat met die houding de spijker op zijn kop. Geluksvogels hebben een oog voor mogelijkheden. Ze zien willekeurige situaties en gebeurtenissen niet als toevallig­heden, maar als kansen. Daarom komen ze ook onmiddellijk in actie als zoiets zich voordoet.

DOEN
Kansen duiken niet op binnen een rotsvaste routine. Wél door de gewone manier van doen te doorbreken. Kies andere routes, haal de boodschappen in een nieuwe wijk, of boek spontaan een originele vakantiebestemming. Nog een leuk idee: maak beslissingen met een dobbelsteen. Schrijf de opties op, geef ze een cijfer van 1 t/m 6 en laat de worp beslissen wat het wordt.

null Beeld

Wees sociaal

Vaak doet zo’n kans of mogelijkheid zich voor via andere mensen. Het is de vader aan het voetbalveld die nieuwe medewerkers zoekt voor zijn bedrijf en een gesprek bij personeelszaken organiseert. Het is de bakker die heeft gehoord dat dat droomhuis vrijkomt en wel een goed woordje wil doen bij de verkopende partij. Het is de buurvrouw die een sportmaatje heeft die gescheiden is en een date regelt. Sociale contacten zijn dus onontbeerlijk in het creëren van mazzel. Daarbij geldt: hoe meer, hoe beter. Daarom is het slim praatjes te maken bij de koffiemachine op kantoor, met de andere hondenbezitters in het park en gasten op een feestje. Zij kennen ook allemaal weer andere mensen. En die via-via-methode kan maar net de sleutel zijn tot de gelukspoort.

DOEN
Neem jezelf voor om met onbekenden contact te leggen. Maak eens een praatje in de wachtkamer van de tandarts of in de rij bij de kassa. Let dan wel op lichaamstaal. Een lach, oogcontact en open houding (dus niet met de armen over elkaar voor de borst) nodigen meteen uit tot een leuk gesprek waar van alles uit kan rollen.

null Beeld
null Beeld

Reken op geluk

Waar pechvogels bang zijn dat er vast binnen de kortste keren weer een deuk in hun nieuwe auto zal zitten en de vakantie ook wel weer zal verregenen, kijken mazzelaars juist altijd door een roze bril. Hun verwachtingen van de toekomst zijn positief en roos­kleurig, in plaats van donker en gedoemd. Dat maakt uit, omdat die levenshouding bepaalt met hoeveel motivatie en doorzettingsvermogen je dingen aanpakt. Iemand die er van tevoren van overtuigd is dat het zal lukken met het opzetten van dat eigen bedrijf, laat zich niet snel ontmoedigen. Die zorgt er, linksom of rechtsom, voor dat het doel bereikt gaat worden. Deze instelling zorgt ervoor dat de zondagskinderen van deze wereld de touwtjes in eigen handen nemen en het geluk min of meer afdwingen.

DOEN
Overtuig jezelf ervan dat je over de geluksfactor beschikt. Kijk elke dag in de spiegel en zeg dan hardop en er heilig in gelovend: ‘Ik ben een geluksvogel. Alles wat ik onderneem, zal succesvol zijn en vandaag is weer een dag waarop het geluk volledig aan mijn kant staat.’

null Beeld

Pak die zure appel

Hoe bofkonten omgaan met mislukkingen is ook een belangrijk ingrediënt van hun mazzel. Het idee dat er toch niets aan de situatie valt te veranderen, zoals pechvogels neigen te denken, komt gewoon niet in ze op. Ze beschouwen pech als niets meer dan een tijdelijk probleem waar een oplossing voor moet worden gezocht om later alsnog te slagen. Ook Roelien (40) weet dat doorgaan waar anderen stoppen een van de kenmerken is van mensen die het voor de wind gaat is. “Anderen noemen het geluk”, vertelt ze. “Dat heb jij weer, zeggen ze dan tegen me. Maar wat zij vaak niet zien, is dat ik altijd volhoud bij tegenslag. Dat is niet altijd even makkelijk, maar toch doe ik op zo’n moment extra veel moeite waar anderen het bijltje erbij neergooien. Neem het huis in Zeeland dat mijn man en ik onlangs kochten. Dat vonden we pas nadat we een tijd in verschrikkelijke onzekerheid hadden geleefd. Ons oude huis was al verkocht zonder dat we iets nieuws hadden, terwijl onze ondernemingen door corona waren gesloten. Het huis dat we vonden was een krot dat niemand wilde hebben. Na een grondige verbouwing – daar hadden we ineens tijd voor – werd het een prachtig huis. Doordat we de kans grepen, heeft het allemaal goed uitgepakt.”

DOEN
Maak bij tegenslag een kostenbatenanalyse. Zet daarvoor eerst op een rij wat het oplevert als het doel wordt bereikt. En zet daar dan tegenover wat er nog moet gebeuren om daar te komen. Uit zo’n lijstje blijkt dan meestal al snel dat de baten de kosten verreweg overstijgen. Dat is vaak net even het duwtje dat nodig is om niet op te geven.

null Beeld

Zie het goede in ongeluk

Vijf jaar geleden werd Nazy (39) vanaf de bestuurderskant aan­gereden. “Dat gaf een flinke klap,” vertelt ze, “toch was het eerste wat ik dacht toen ik naar buiten kroop: wat heb ik een geluk gehad! Ik ben niet gewond, ik kan lopen en ben bij. Ik leef nog! Zelfs toen later bleek dat ik een whiplash had, kon ik niet anders dan me realiseren dat het allemaal veel erger met me had kunnen aflopen.” Inderdaad is het goede in het slechte zien iets wat in het systeem van bofkonten zit. Ook willen de mazzelaars leren van tegenspoed. Ze vragen zich af waar het misfortuin voor staat en beschouwen het als een les in plaats van een belemmering. Nazy deed dat ook. “Kort na die eerste aanrijding volgden er nog een paar, terwijl ik daarvoor werkelijk nog nooit een ongeluk had gehad. Hier zit meer achter, dacht ik en realiseerde me al snel dat die ongelukken me tot stilstand dwongen, ik kon door de whiplash immers een jaar niet werken. Die rustpauze heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik mijn baan bij de bank heb opgezegd om mijn eigen droom te leven. Inmiddels ben ik voor mezelf begonnen om anderen te helpen hún dromen waar te maken. Letterlijk een geluk bij een ongeluk.”

DOEN
Sta in geval van onheil stil bij hoe belangrijk de gebeurtenis in het grotere plaatje is. Een portemonnee verliezen is vervelend, maar uiteindelijk is het maar geld. Bedenk hoe het erger had gekund: stel dat de huissleutels erin hadden gezeten. Maak een vergelijking met anderen die minder fortuinlijk door het leven gaan, zoals met mensen die niet eens tien euro hebben om te verliezen.

null Beeld

Luister naar intuïtie

Of het nu gaat om relaties, financiën, werk of wat dan ook: bofkonten varen vaak op hun gevoel. Meer dan pechvogels luisteren ze naar hun intuïtie en maken hun beslissingen op basis daarvan. Ze nemen hun buikgevoel serieus als dat ‘ja, doen!’ of juist ‘nee, niet doen!’ zegt. Dat levert de mazzelaars van alles op. Een partner met wie ze al jaren gelukkig samenzijn omdat ze bij de eerste ontmoeting wisten dat dit hem was. Of een leuk extra zakcentje omdat het gewoon goed voelde dat geld in dat beginnende bedrijf te investeren. Zo weten ze ook het ongeluk te vermijden. Zoals met de plotselinge ingeving op de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto, om vervolgens te ontdekken dat je daarmee een enorme kettingbotsing hebt omzeild.

DOEN
Vergroot het vertrouwen in intuïtie door eens na te gaan welke beslissingen in het verleden daarmee zijn gemaakt en welke met het hoofd. Vergelijking van de uitkomst laat meestal zien dat de gevoelsmatige besluiten het beste hebben uitgepakt.

null Beeld
null Beeld

Blijf niet hangen in het verleden

Toen de moeder van Jeanneke (58) onverwacht overleed, kwam dat heel hard binnen. “Het was ontzettend moeilijk, maar tegelijkertijd hadden mijn vader, broer, zus en ik zo’n mooi contact in die periode. Het is enorm verdrietig dat mijn moeder dood moest gaan, maar ik koester vooral die onderlinge verbondenheid. Die heeft laten zien dat het goed is tussen ons, en daar richt ik me nu op.” Geluksvogels blijven niet in het verleden blijven hangen. Ze laten los en focussen zich op de toekomst en op het positieve. Op dat wat er wél is dus, en niet op dat waar toch niets meer aan kan worden veranderd. Dat maakt alleen maar verdrietiger en somber en kan zorgen voor een neerwaartse spiraal. Jeanneke: “Als je alleen maar blijft kijken naar wat niet is gelukt, dan is dat ook het enige wat je ziet. En andersom. Want als je juist aandacht hebt voor wat wel goed gaat en waar je blij mee bent, sta je veel meer open voor al het positieve om je heen. Dat geeft vertrouwen, motivatie en aanmoediging, waardoor veel dingen wél lukken.”

DOEN
Zoek afleiding. Ga naar de sportschool, kijk een film, ga op bezoek bij een vriendin. Dat leidt de gedachten af van wat er is gebeurd en laat zien op welke vlakken in het leven het lot wel degelijk het beste met je voor heeft.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden