Bloedarmoede Beeld Getty Images
BloedarmoedeBeeld Getty Images

Aan deze symptomen kun je bloedarmoede herkennen

Ben je de laatste tijd vaak duizelig of vermoeid? En heb je toevallig ook last van broze nagels? Dit zou kunnen duiden op bloedarmoede. Maar wanneer moet je aan de bel trekken?

Demi SchoenmakersGetty Images

Bloedarmoede, ook wel anemie genoemd, treedt op wanneer je lichaam een tekort heeft aan gezonde rode bloedcellen. Dit kan gevaarlijk zijn, aangezien de rode bloedcellen zuurstof vervoeren naar alle organen in je lichaam. Een laag aantal rode bloedcellen geeft aan dat de hoeveelheid zuurstof in je bloed lager is dan eigenlijk zou moeten.

Om te kijken of je bloedarmoede hebt, wordt de hoeveelheid hemoglobine gemeten. Dit is het eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof van de longen naar de lichaamsweefsels transporteert.

Zo herken je bloedarmoede

Mensen met bloedarmoede zien er meestal bleek uit en klagen vaak dat ze het koud hebben. Maar dit zijn niet de enige klachten.

Symptomen

Ze kunnen namelijk ook last krijgen van:

 • Duizeligheid, vooral wanneer je actief bent of opstaat
 • Ongewone trek, zoals het eten van ijsklontjes, klei of vuil, krijt of papier te eten
 • Moeite met concentreren
 • Vermoeidheid
 • Constipatie
 • Broze nagels
 • Kortademigheid
 • Pijn op de borst
 • Hartkloppingen
 • Opgezwollen voeten
 • Oorsuizen

Onderliggende symptomen

Om erachter te komen of je daadwerkelijk bloedarmoede hebt, kan een (huis)arts een lichamelijk onderzoek doen. Dit onderzoek kan dan verschillende resultaten tonen. Dit kunnen onderliggende symptomen zijn van bloedarmoede:

 • Een hoge of juist lage bloeddruk
 • Een bleke huid
 • Geelzucht
 • Een verhoogde hartslag
 • Een hartruis
 • Vergrote lymfeklieren
 • Een vergrote milt of lever
 • Atrofische glossitis (ontsteking) van de tong
 • Flauwvallen
 • Hartaanval

Gevaarlijk

Bij bloedarmoede kun je flauwvallen. In extreme gevallen kan het zuurstofgehalte in het bloed zelfs zó laag zijn dat een persoon met ernstige bloedarmoede een hartaanval kan krijgen.

Neem daarom contact op met je (huis)arts als je symptomen van bloedarmoede ervaart. Dit vooral als het binnen je familie vaker voorkomt.

Oorzaken bloedarmoede

Hoewel bloedarmoede vaak samengaat met een gebrek aan ijzer, kun je soms ook juist té veel ijzer in je lichaam hebben. Dit wordt ook wel secundaire hemochromatose genoemd. Kortom: bloedarmoede kan veel verschillende oorzaken hebben.

Tekort aan ijzer

Eigenlijk ontstaat de meest voorkomende vorm van bloedarmoede door een ijzertekort. Zo’n tekort komt vooral voor bij overmatig bloedverlies, zoals bij de menstruatie. Wanneer vrouwen die niet meer menstrueren en bij mannen last hebben van een ijzertekort, komt dit vaak door chronisch bloedverlies uit de maag of darm, bij bijvoorbeeld maagzweer, middenrifbreuk, poliepen of ontsteking. Soms ontstaat er een tekort door onvoldoende ijzer uit voeding.

Tekort aan vitamine B12 of foliumzuur

Bij een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 komt dit meestal door een fout in het lichaam. Foliumzuur of vitamine B12 wordt dan niet goed opgenomen door het lichaam. Soms ontstaat het tekort doordat er weinig voeding wordt gegeten met foliumzuur of vitamine B12.

Erfelijkheid

Komt bloedarmoede toevallig vaker voor binnen je familie? Dan kan het erfelijk zijn. Er zijn verschillende erfelijke bloedziekten, zoals thalassemie.

Gevolg van een andere ziekte

Verder kunnen patiënten met een chronische aandoening, zoals beenmergziekten, nierziekten, reuma of sommige vormen van kanker ook bloedarmoede hebben. Dit is dan een gevolg van de ziekte of behandeling. Sommige ziekten, zoals hemolyse en een vergrote milt, maken bijvoorbeeld rode bloedcellen kapot, waardoor bloedarmoede ontstaat.

Hoe wordt bloedarmoede behandeld?

Bloedarmoede is zeer goed te behandelen, maar het kan gevaarlijk zijn als het onbehandeld blijft. Om een behandeling te kunnen starten, moet eerst de oorzaak duidelijk zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Voeding

Wanneer bloedarmoede veroorzaakt wordt door onvoldoende ijzer in je voeding, kunnen voedingssupplementen de klachten verminderen. Het slikken van vitamine B12 en foliumzuur kan helpen. Slik nooit zomaar wat supplementen. Overleg met je arts of voedingsdeskundige wat voor jou de juiste hoeveelheden zijn. Een goed dieet kan helpen voorkomen dat dit soort bloedarmoede terugkeert.

Injecties

Het kan voorkomen dat vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen niet goed uit het spijsverteringskanaal worden opgenomen. In dat geval kan een arts je aanraden injecties met B12 te nemen.

In sommige gevallen, als de bloedarmoede ernstig is, gebruiken artsen erytropoëtine-injecties om de productie van rode bloedcellen in het beenmerg te verhogen.

Bloedtransfusie

Als er een bloeding optreedt of als het hemoglobinegehalte erg laag is, kan eventueel ook een bloedtransfusie nodig zijn.

Vaak moe en duizelig? Misschien heb je een ijzertekort:

Bron: Healthline, Máxima MC.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden