Kinderen 12 - 17 jaar vaccineren Beeld Getty Images
Kinderen 12 - 17 jaar vaccinerenBeeld Getty Images

Advies Gezondheidsraad: vaccineer tieners van 12 tot 17 als ze dat zelf willen

Moeten kinderen en tieners wél of niet gevaccineerd worden? Het is een vraag die veel ouders bezighoudt. Het advies van de Gezondheidsraad is om gezonde kinderen tussen de 12 en 17 jaar die dat zelf willen in te enten met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

RedactieGetty Images

Het vaccin is onlangs goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar.

Deltavariant

Eerder adviseerde de raad al om kinderen tot 17 jaar die een medisch risico lopen te vaccineren. Nu komen ze met de conclusie dat het inenten van alle 12- tot 17-jarigen zinvol en verantwoord is. Dit advies komt overeen met het advies waar demissionair minister De Jonge, het OMT en de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen voor pleitten. Ook het RIVM ziet het voordeel van inenten van deze groep kinderen, helemaal nu de deltavariant in opmars is en dit (voorlopig) de enige manier lijkt om deze variant af te remmen.

Zelf beslissen

Jongeren mogen zelf beslissen of ze zich willen laten inenten. De wet zegt namelijk dat jongeren zelf mogen beslissen of ze een vaccinatie willen of niet. Vanaf 16 jaar is de beslissing helemaal zelfstandig. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar beslissen samen met hun ouders. De mening van het kind is in elk geval doorslaggevend.

Voordelen

“Hoewel COVID-19 bij kinderen en adolescenten meestal mild verloopt, kan het ook bij hen problemen geven”, schrijft de Gezondheidsraad. “In zeldzame gevallen kan het bijvoorbeeld leiden tot ‘MIS-C’, een ernstige ontstekingsreactie waarbij opname in het ziekenhuis of op de intensive care nodig is.” Ook kunnen kinderen en jongeren, net als volwassenen, langdurige klachten ontwikkelen.

Daarnaast zal vaccinatie leiden tot minder viruscirculatie in die groep, waardoor de kans kleiner wordt dat er opnieuw maatregelen genomen moeten worden op school, zoals quarantaine voor schoolklassen of zelfs het sluiten van scholen.

Nadelen

Helaas zitten er niet alleen voordelen aan het inenten van deze jonge groep. Het BioNTech/Pfizer-vaccin heeft, net als alle geneesmiddelen, bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn niet ernstig en verdwijnen na enkele dagen. Wel zijn er enkele meldingen van myocarditis (ontsteking van de hartspier) en pericarditis (ontsteking van het hartzakje) na COVID-19-vaccinatie. “Het beloop hiervan was meestal mild”, aldus de Gezondheidsraad.

Onderzoek

Bovendien komen myocarditis en pericarditis ook voor bij een infectie met het coronavirus zelf. Het is dan ook onduidelijk in hoeverre het optreden van die ontstekingen gerelateerd is aan inenting met het Pfizer-vaccin. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) doet daar nog onderzoek naar. Voor de Gezondheidsraad is dit geen reden voor een negatief advies.

Vragen over het vaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Gezondheidsraad.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden