Bloedgroepen Beeld Getty Images
BloedgroepenBeeld Getty Images

Alles wat je wil weten over de verschillende bloedgroepen

Hoe kom je erachter wat je bloedgroep is? En waarom is het belangrijk om dit te weten? In dit artikel vertellen we je alles wat je wil weten over de verschillende bloedgroepen.

Demi SchoenmakersGetty Images

Er zijn maar liefst acht verschillende bloedgroepen. Lang niet alle bloedgroepen zijn compatibel met elkaar, dus het is belangrijk om te weten welke bloedgroep je hebt. Vooral in situaties van nood, waarbij een snelle bloedtransfusie van levensbelang is.

Heb jij geen idee? Schaam je niet, je bent lang niet de enige die niet weet welke bloedgroep je hebt. Maar liefst de helft van alle Nederlanders kent zijn of haar bloedgroep niet.

Verschillende bloedgroepen

De verschillende bloedgroepen worden bepaald door de structuren (eiwitten of suikers) op de buitenkant van de rode bloedcel. Die zijn niet bij iedereen hetzelfde. Er zijn honderden verschillende bloedgroepen, maar er zijn er acht die het belangrijkst zijn voor bloedtransfusies.

Vier typen bloed

Ten eerste bestaan er vier verschillende typen bloed: A, B, AB of O. Die laatste komt het meest voor, maar liefst 47 procent van de Nederlanders heeft bloedgroep O. Daarnaast hebben ook veel mensen bloedgroep A. B of AB zijn daarentegen een stuk zeldzamer.

Positief of negatief

Naast de vier typen wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen positief en negatief. Dat heeft niets met de kwaliteit van het bloed te maken, maar met de oppervlakte van de rode bloedcellen; de zogenoemde de rhesusfactor. Maar liefst 84 procent van de Nederlanders heeft de rhesusfactor ‘positief’.

Schema met alle bloedgroepen

  • Bloedgroep A+ 36% van de Nederlanders
  • Bloedgroep A- 6,4% van de Nederlanders
  • Bloedgroep AB+ 2,5% van de Nederlanders
  • Bloedgroep AB- 0,5% van de Nederlanders
  • Bloedgroep O+ 38,2% van de Nederlanders
  • Bloedgroep O- 6,8% van de Nederlanders
  • Bloedgroep B+ 7,7% van de Nederlanders
  • Bloedgroep B- 1,3% van de Nederlanders

Bloedgroep O

De meestvoorkomende bloedgroep is dus bloedgroep O positief. Bloedgroep O negatief is daarentegen een heel bijzondere bloedgroep. Slechts zeven procent van de Nederlandse bevolking heeft dit, maar het heeft een bijzondere eigenschap. Deze bloedgroep kan namelijk iedereen bij een bloedtransfusie ontvangen - ongeacht de eigen bloedgroep. Niet voor niets dat bloedbank Sanquin staat te springen om donoren met deze bloedgroep. Daar red je namelijk heel veel levens mee, aangezien dit bloed handig is voor noodgevallen. Normaal gesproken krijgt een patiënt bloed van zijn eigen bloedgroep, maar in acute situaties is er soms geen tijd om de bloedgroep van de patiënt te bepalen. In dat geval krijgt hij of zij bloedgroep O negatief.

Als je betrokken raakt bij een ongeluk en veel bloed verliest, is het belangrijk dat je snel nieuw bloed krijgt. Bloed is namelijk van levensbelang. Het vervoert zuurstof en voedingsstoffen naar je organen en weefsels en voert afvalstoffen af. Als er een tekort is aan bloed, door bijvoorbeeld een operatie, een verkeersongeluk of een bloedziekte, is een bloedtransfusie soms noodzakelijk. Dan komt het bloed via een infuus direct in je aderen.

Gevaarlijke reactie

Aangezien niet alle bloedgroepen compatibel zijn met elkaar, is het belangrijk te achterhalen welke bloedgroep je hebt. Geef je bloed met een bepaalde bloedgroep aan iemand met een bloedgroep die niet compatibel is? Dan ziet het lichaam deze rode bloedcellen als indringers en gaat het ze bestrijden: het donorbloed wordt dan afgebroken. Je bent dan terug bij af en hebt nog steeds te weinig bloed. Bovendien kost het je lichaam veel energie om het bloed af te stoten. Door deze afweerreactie kan je lichaam in gevaar komen.

Welke bloedgroep heb ik?

Het is handig als je weet wat je bloedgroep is, maar dit is niet noodzakelijk. Als het nodig is, kan je bloed in het ziekenhuis gecheckt worden door middel van een test. Artsen weten dit vaak binnen een kwartier. Als je bloeddonor wordt, wordt je bloedgroep ook bepaald.

Hoe werkt bloed doneren precies? Libelle’s Kim laat het zien:

Bron: Healthline, Sanquin

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden