Als je kind niet meer wil leven: Chantal (30) begint aan euthanasietraject Beeld Bnnvara
Als je kind niet meer wil leven: Chantal (30) begint aan euthanasietrajectBeeld Bnnvara

Als je kind niet meer wil leven: Chantal (30) begint aan euthanasietraject

Patrick Lodiers (49) volgt voor het programma Leven voor de dood een jaar mensen met suïcidale gedachten. De aflevering van woensdagavond is bitterzoet. Voor Chantal is het namelijk een bijzondere dag: ze viert haar 30ste en tevens allerlaatste verjaardag.

RedactieBnnvara

Chantal is depressief en kampt al met zelfmoordgedachten sinds ze een jong meisje was. Dat is volgens haar het gevolg van traumatische gebeurtenissen uit haar jeugd, een aanleg voor depressies en een tekort aan gelukshormonen. Inmiddels heeft ze groen licht gekregen om haar euthanasietraject te starten.

Chantal begint met euthanasietraject in Leven voor de dood

Om toestemming te krijgen voor het euthanasietrajact moest ze een procedure volgen die ze vergelijkt met een sollicitatiegesprek, maar dan ‘keer twintig’. Het is als een ‘auditie voor de dood’. Maar het nieuws vertellen aan haar ouders was misschien wel nog moeilijker. Terwijl haar moeder probeert te helpen, kost het haar vader veel moeite om over het onderwerp te praten. Hij heeft de neiging om weg te lopen als het gesprek hem te moeilijk wordt. “Ik denk dat het onmacht is. Dat hij wel anders zou willen, maar dat hij niet weet hoe”, zegt ze.

Vader Jan vlucht vaak naar zijn vissen in de tuin. De rustgevende werking doet hem namelijk goed. Soms zit hij er al om 6 uur ’s ochtends en doet hij niets anders dan naar de vijver kijken. “In gedachten ben ik er continu mee bezig”, vertelt hij aan Patrick. Daarmee doelt hij op de mentale gesteldheid van zijn dochter. “Ik ben ‘blij’ voor haar alleen wil ik het niet accepteren. Je hoopt dat de euthanasie niet doorgaat.”

Spanningen in huis

De sfeer in huis is gespannen sinds Chantal naar het expertisecentrum is gegaan en groen licht heeft gekregen. “Het gevoel lijkt definitiever”, probeert Chantals moeder onder woorden te brengen. “Het was moeilijk”, vertelt Jan geëmotioneerd aan zijn dochter. “We hebben niet zulke gesprekken zoals jij met mama hebt.”

Gesprek over de uitvaart

“Ik vind het fijn als mama het jou na die tijd vertelt. Sommige dagen of nachten hebben wij er uitgebreide gesprekken over”, zegt Chantal. De tranen springen weer bij Chantals moeder in de ogen als ze denkt aan het gesprek over de uitvaart. Met je dochter bespreken over of ze begraven of gecremeerd wil worden, is misschien wel één van de moeilijkste dingen die ze als moeder heeft moeten doen.

De aflevering kun je hier terugkijken.

Beeld: Bnnvara

Praten over zelfmoordgedachten kan op www.113.nl of via 0800-0113.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden