Bloeddruk meten Beeld Shutterstock
Bloeddruk metenBeeld Shutterstock

Bij déze symptomen moet je gelijk je bloeddruk laten meten

Een hoge bloeddruk kan heel gevaarlijk zijn, alleen merk je hier zelf vaak weinig van. Meer dan een miljoen Nederlanders lopen met een hoge bloed rond, zonder dat ze dit weten.

Demi SchoenmakersShutterstock

Trek daarom op tijd aan de bel. Maar wanneer moet je nu je bloeddruk laten meten?

Ieder jaar meten

Volgens de Hartstichting is het belangrijk om vanaf je 40e ieder jaar je bloeddruk te laten meten. Dit kun je thuis doen, maar je kunt eventueel ook langs de huisarts gaan.

Is je bloeddruk thuis altijd goed? Dan hoef je niet naar je huisarts. Lees hier wat een normale bloeddruk is. Ook als je thuis één keer een hoge bloeddruk meet, hoef je je niet direct zorgen te maken. Je bloeddruk is namelijk niet op elk moment van de dag hetzelfde. Mocht je meerdere keren een hoge bloeddruk hebben, dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Via deze handige tool kun je online je bloeddrukwaarden invullen. Je krijgt dan advies wat je moet doen.

Symptomen hoge bloeddruk

Het gevaarlijke aan een hoge bloeddruk is dat je er meestal niets van merkt. Er zijn wel bepaalde symptomen die kunnen duiden op een hoge bloeddruk, alleen leg je vaak de link niet. Het is dan ook raadzaam om bij de volgende klachten je bloeddruk te (laten) meten:

  • Onverklaarbare hoofdpijn
  • Oorsuizen
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Kortademigheid
  • Wazig zicht
  • Rusteloos gevoel
  • Overgeven

Langs de huisarts

Herken je deze symptomen en denk je mogelijk een hoge bloeddruk te hebben? Neem dan contact op met de huisarts of test zelf thuis je bloeddruk.

Wanneer een hoge bloeddruk voor klachten zorgt, is-ie vaak al een langere tijd erg hoog. Om ernstige gevolgen te voorkomen, is het belangrijk snel in te grijpen.

De gevaren

Ook als je geen symptomen ervaart, kan een te hoge bloeddruk gevaarlijk zijn. Zo kan het de kans op verschillende hart- en vaataandoeningen vergroten. Omdat je bloedvaten constant onder grote druk staan, kunnen de wanden van je bloedvaten bijvoorbeeld beschadigen. Hierdoor kan cholesterol zich gemakkelijker ophopen, waardoor je ook meer risico loopt op een hartinfarct of beroerte.

Verder neemt de kans op hartfalen toe, aangezien je hart bij een hoge bloeddruk harder moet werken. De hartspier wordt dan dikker en stijver en de pompkracht kan afnemen. Een hoge bloeddruk kan daarnaast blijvende schade aan onder andere je nieren en ogen veroorzaken, zelfs als je geen symptomen hebt.

Je bloeddruk verlagen

Er zijn genoeg bloeddrukverlagende medicijnen op de markt, maar het is natuurlijk veel beter en gezonder om je bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen. We hebben de beste tips om je bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen voor je op een rijtje gezet.

Wat is een hoge bloeddruk nou eigenlijk? Dokter Rutger legt het uit:

Bron: Hartstichting.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden