Brabants ic-artsen sturen brandbrief naar Hugo de Jonge:
Brabants ic-artsen sturen brandbrief naar Hugo de Jonge: "We houden het niet vol"Beeld Getty Images

Brabants ic-artsen sturen brandbrief naar Hugo de Jonge: "We houden het niet vol"

In Noord-Brabant is de kwaliteit van zorg in gevaar. Dat schrijven ic-artsen uit elf Brabantse ziekenhuizen in een brandbrief aan demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Yasmine EsserGetty Images

De artsen schrijven ook dat de fysieke en emotionele belasting van de coronazorg te veel wordt voor het zorgpersoneel.

Wees voorbereid op code zwart

De intensivisten in Brabant hebben het gevoel dat niemand beseft hoe ernstig de situatie op de ic’s is. Volgens de specialisten is code zwart nu echt dichtbij.

“Wees voorbereid op code zwart”, is de boodschap aan de minister. Bij code zwart kan niet elk ziek persoon geholpen worden en moeten de artsen kiezen wie ze voorrang geven.

Zorgmedewerkers gaan uitvallen

De opdracht om nóg meer bedden te plaatsen, achten ze niet realistisch. Dat komt doordat er nog steeds een tekort is aan gespecialiseerd ic-personeel.

Bovendien overweegt het personeel dat er al wel is, te stoppen. Veel zorgmedewerkers kunnen het fysiek en emotioneel niet meer volhouden. De artsen voorspellen daarom eerder een daling van het aantal ic-bedden dan een stijging.

Brandbrief aan Hugo de Jonge

De artsen hebben ook nog een opdracht voor Hugo de Jonge: “De Nederlandse bevolking lijkt niet te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt. Maak deze boodschap duidelijk aan de mensen, onze toekomstige ic-patiënten.”

De brief werd ondertekend door elf IC-artsen uit de ziekenhuizen in Uden, Tilburg, Eindhoven, Breda, Boxmeer, Veldhoven, Helmond, Weert, Roosendaal, Bergen op Zoom en Den Bosch.

Bron: Ad.nl. Beeld: GettyImages

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden