PREMIUMVrouwen & de overgang

Chinouk (38): “Toen ik een kind wilde, bleek ik al tien jaar in de overgang te zijn”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Chinouk Thijssen (38) ging naar de gynaecoloog omdat ze graag een kind wilde. Daar kreeg ze te horen dat ze al tien jaar in de overgang was.

Marloes LeviePetronellanitta

“Drie jaar geleden zat ik bij de gynaecoloog omdat ik een kinderwens, maar geen relatie had. Als ik niet snel iemand zou ontmoeten, wilde ik het graag alleen doen. Het liep anders: ik bleek al zo’n tien jaar in de overgang te zijn. De kans op een gezonde baby was één procent. Dat was een klap in mijn gezicht. Ik slikte al jaren de pil, waardoor lichamelijke symptomen niet naar boven kwamen. Psychisch liep ik te tobben en ook mijn werk als kinderboekenschrijver vond ik niet leuk meer. Vaak was ik moe en lusteloos. Maar dat de overgang de boosdoener kon zijn? Dat was geen moment in me opgekomen. Toen ik het hoorde was ik in eerste instantie vreselijk verdrietig. Ik wist wel meteen dat ik erover moest praten. Om mijn hart te luchten, maar ook om het voor anderen bespreekbaar te maken. Nu voel ik me beter dan ooit. Mijn hormonen zijn eindelijk in balans en ik heb het gevoel dat ik het allemaal heb verwerkt. Ik zette de knop om en focus me op wat er wél is. Ik prijs me gelukkig met een fijne familie en lieve vrienden en vind mijn werk geweldig. Het eenjarige zoontje van mijn beste vriendin is mijn grote liefde. Ik wist niet dat ik zo veel van een kind van iemand anders kon houden. Als mensen me nu tussen neus en lippen door vragen of ik kinderen heb of wil, vertel ik mijn verhaal. Ik wil het niet in de doofpot stoppen. Waar ik nog doorheen moet, is opnieuw starten met daten. Op welk moment vertel ik een man dat we nooit samen kinderen zullen krijgen? Daar worstel ik nog mee.”

Styling: Maartje van den Broek.| Haar en make-up: Tynke Jeeninga. | M.m.v.: We Fashion (jeans), Promiss (T-shirt), MS Mode (jasje), Zara (laarsjes)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden