Getty Beeld Getty Images/Tetra images RF
GettyBeeld Getty Images/Tetra images RF

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn: dít kan misschien helpen

Heb jij last van clusterhoofdpijn? Wij leggen je hier uit wat clusterhoofdpijn precies is, wat de symptomen zijn én wat je er aan kunt doen.

Erandi GodinezGetty Images/Tetra images RF

Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn is zeer heftige hoofdpijn die plotseling aan één kant van het hoofd komt opzetten, rondom het oog. De hoofdpijn komt in aanvallen en duurt meestal een kwartier tot drie uur. Je kunt meerdere aanvallen per dag krijgen en dit kan enkele weken tot maanden duren. De aanvallen kunnen ook langere tijd wegblijven. Clusterhoofdpijn komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.

Symptomen clusterhoofdpijn

De pijn is altijd heel heftig en wordt vaak omschreven als ‘borend’ of ‘snijdend’. Het zit meestal rondom het oog maar het kan ook uitstralen naar andere delen van het hoofd. Daarnaast treden ook vaak de volgende klachten op:

- Een tranend oog aan de kant waar de hoofdpijn zit

- Roodheid aan je oog aan de kant van de hoofdpijn

- Veel zweten op voorhoofd of gezicht

- Een verstopte neus

- Een gezwollen ooglid

- Een onrustig gevoel of niet stil kunnen zitten

Wat kun je er aan doen?

Allereerst kun je zelf proberen of het helpt om bepaalde dingen te vermijden, zoals het drinken van alcohol, het maken van een lange vliegreis of een verblijf op grote hoogte. Deze omstandigheden kunnen namelijk clusterhoofdpijn uitlokken. Ook beweren sommigen dat het eten van gember of het drinken van veel water de klachten kan verminderen. Daarnaast is het ook verstandig om naar de huisarts te gaan als je denkt dat je clusterhoofdpijn hebt.

De huisarts stuurt je dan door naar het ziekenhuis voor onderzoek en behandeling. Zo kan een behandeling met zuurstof uitkomst bieden. Ook kan het middel sumatriptan worden ingespoten, een medicijn dat de bloedvaten in de hersenen vernauwt en de pijnprikkel vermindert. Ook kan het zo zijn dat je het medicijn verapamil krijgt voorgeschreven om hoofdpijnaanvallen te voorkomen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Hersenstichting, Thuisarts

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden