Dankzij betere diagnoses en behandelingen: overlevingskansen bij kanker stijgen Beeld Getty Images
Dankzij betere diagnoses en behandelingen: overlevingskansen bij kanker stijgenBeeld Getty Images

Dankzij betere diagnoses en behandelingen: overlevingskansen bij kanker stijgen

De diagnose kanker is niet alleen schrikken, maar ook eng. Want hoe groot is de kans dat je weer beter wordt? Er gloort een sprankje hoop aan de horizon. Uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), blijkt dat het aantal mensen met kanker dat vijf jaar na de diagnose nog leeft, is gestegen.

Renée MulckhuijseGetty Images

Hetzelfde geldt voor tien jaar na de diagnose, zo schrijft Nos.

Grotere overlevingskans bij kanker

Dankzij betere diagnoses en behandelingen is de overlevingskans bij kanker groter dan voorheen. Het kan net dat beetje houvast zijn dat jij of een dierbare na een diagnose nodig heeft. De overlevingskans is het grootst bij vormen van kanker die ‘makkelijker’ te behandelen zijn, zoals borstkanker, prostaatkanker en huidkanker.

Om het inzichtelijk te maken: tussen 2001 en 2010 leefde 58 procent van de patiënten minimaal vijf jaar na de diagnose. Tussen 2011 en 2020 steeg dit naar 66 procent. Het percentage mensen dat tien jaar na de diagnose nog leeft, steeg van 51 naar 59 procent in dezelfde periode.

Slechte prognose

Toch wil het IKNL niet te optimistisch zijn. Bij een slechte prognose zijn de overlevingskansen ‘zeer laag’. Voorbeelden hiervan zijn slokdarmkanker, alvleesklierkanker en longkanker. Maar ook bij maagkanker, blaaskanker en bij uitgezaaide tumoren die niet makkelijk vindbaar zijn in het lichaam is er helaas weinig vooruitgang geboekt. Het aantal mensen dat vijf jaar in leven bleef na een diagnose, is bij deze kankersoorten in de laatste dertig jaar nauwelijks gestegen.

Sabina’s vriend had kanker maar wilde niets liever dan trouwen. Ze worden als tieners verliefd uit elkaar, maar verliezen elkaar uit het oog. Twintig jaar later sprong de vonk opnieuw over, maar dan wordt Martijn ernstig ziek.

Bron: Nos

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden