De gezondheidsnadelen van rood vlees beperken? Zoveel kun je per week eten
Het overmatig eten van rood vlees is niet goed voor ons. Sterker nog, het eten van te veel rood vlees hangt samen met verschillende gezondheidsproblemen. Hoeveel kunnen we ons veroorloven per week?
Mensen die meer dan de geadviseerde hoeveelheid rood of bewerkt vlees per dag eten, hebben een (licht) verhoogd risico op het krijgen van kanker, wijst onderzoek uit.
Wat is het
Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit gerekend tot rood vlees.
Waarom schadelijk?
De reden voor de mogelijke schadelijke effecten van rood vlees kan zijn dat rood vlees heemijzer bevat, dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in ons bloed. Heemijzer kan het ontstaan van nitrosamines bevorderen. En nitrosamines zijn dan weer mogelijk kankerverwekkend.
Hoeveel dan?
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal driehonderd gram rood vlees per week te eten. Voor bewerkt vlees is geen bovengrens gesteld, al raadt de Gezondheidsraad aan om de consumptie hiervan te beperken.
Eet liever ook geen bewerkt vlees zoals ham, salami en worst. Wissel het eten van rood en bewerkt vlees af met wit vlees, zoals kip of ander gevogelte, vis, peulvruchten, noten of tempé.
Bron: RIVM, Voedingscentrum