De kogel is door de kerk: er komt een vaccinatieprogramma voor gordelroos. Beeld Getty Images/EyeEm
De kogel is door de kerk: er komt een vaccinatieprogramma voor gordelroos.Beeld Getty Images/EyeEm

Gezondheid

De kogel is door de kerk: er komt een vaccinatieprogramma voor gordelroos

We hebben het vaccinatieprogramma voor corona er nog maar net op zitten of er wordt alweer een nieuwe aangekondigd. Binnenkort kunnen we ons namelijk allemaal laten vaccineren tegen gordelroos. Maar waarom is dit eigenlijk nodig? En hoe ziet dat vaccinatieprogramma er straks uit?

Erandi GodinezGetty Images/EyeEm

Wij vertellen je er hier meer over.

Wat is gordelroos?

Gordelroos komt best vaak voor: de kans dat jij in je leven gordelroos krijgt, is ongeveer 20 tot 25 procent. Maar wat is gordelroos nu precies en voor welke mensen is het gevaarlijk? Dokter Rutger legt het in deze video uitgebreid uit:

Waarom komt er een vaccinatieprogramma?

Het moge duidelijk zijn: gordelroos is bepaald geen pretje om te hebben! En voor 60-plussers is het dus ook nog gevaarlijk. Het kan voor zenuwpijn zorgen en zelfs zichtproblemen veroorzaken. Omdat er jaarlijks zo’n 88.000 mensen naar de huisarts gaan met gordelroos, vindt de overheid het belangrijk om met een vaccinatieprogramma te beginnen. De vaccinatie moet ervoor zorgen dat de kans op gordelroos aanzienlijk afneemt.

Hoe ziet het vaccinatieprogramma eruit?

Het is nog een beetje onduidelijk hoe het vaccinatieprogramma er straks uit gaat zien. Het zal in elk geval volgend jaar pas van start gaan. Welke bevolkingsgroepen er als eerste aan de beurt zijn is ook nog maar de vraag. Zo zou het kunnen dat eerst alle 60-jarigen gaan en daarna alle leeftijden erboven. Of misschien wil de overheid wel eerst voor de oudere generaties gaan en werken ze naar beneden.

Bron: Max Vandaag, Dokter Rutger

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden