psychologie

De schaamte voorbij: zo denken we écht over onze vagina

null Beeld Hassan Hajila
Beeld Hassan Hajila

Onze vagina: daar praten we zelden over. Sterker nog, vaak genoeg weten we niet eens hoe het er precies uitziet en hoe het allemaal werkt ‘daar beneden’. Hoog tijd om dit taboe te doorbreken.

Nienke PleysierHassan Hajila

Wat vinden we eigenlijk van onze vulva? Maar liefst 1519 Libelle-lezeressen vulden de enquête in. En dat leverde verrassende antwoorden op!

Dat de meeste vrouwen niet trots zijn op hun vulva, en zich regelmatig schamen voor bijvoorbeeld geurtjes, blijkt ook uit de nieuwste enquête van Libelle, die door 1519 vrouwen tussen de 18 en 97 (!) jaar is ingevuld. We onderzochten hoe Libelle-lezeressen denken over hun vulva: waar zijn ze blij mee en waar schamen ze zich voor? En hoe staat het met de kennis over hun eigen geslachtsorgaan en het plezier dat ze ermee kunnen beleven? Overigens bedoelen we met ‘vulva’ het gehele vrouwelijke geslachtsdeel, dus alles aan de buitenkant (schaamlippen, clitoris) en aan de binnenkant (ingang vagina).

Tevredenheid

Laten we beginnen met de tevredenheid: uit de cijfers blijkt dat slechts de helft van de vrouwen tevreden is over de vulva als geheel. 13 procent noemt hun vulva ronduit ‘lelijk’. Gelukkig noemen iets meer vrouwen, namelijk 18 procent, hun vulva ‘mooi’. Vrouwen zijn het meest tevreden over de kleur van hun vulva en het meest ontevreden over hun schaamhaar. Een kwart van de vrouwen, onder jongeren bijna de helft, schaamt zich weleens voor haar schaamlippen. Vooral omdat de binnenste en buitenste schaamlippen niet gelijk zijn qua grootte. Een kwart van de vrouwen zegt ook weleens last te hebben van haar schaamlippen.

null Beeld

Het krijgen van kinderen heeft niet veel invloed op de tevredenheid over het geslachtsdeel: de meerderheid van de vrouwen met kinderen geeft aan dat zij nog even tevreden zijn als voor de geboorte van de kinderen. Ze voelen zich ‘meer zichzelf geworden’ of hebben meer respect voor hun lichaam gekregen. ‘Het litteken vind ik een mooi teken van de speciale taak die ik had om een kind op de wereld te zetten’, schreef een lezeres.

null Beeld

Menstruatie = ‘gedoe’

Bijna de helft van de vrouwen (onder jongeren bijna driekwart) schaamt zich weleens voor geurtjes daaronder. Afscheiding wordt als onprettig ervaren. Een derde van de vrouwen gebruikt hiervoor inlegkruisjes. Vrouwen onder de 35 jaar schamen zich vaker voor afscheiding dan oudere vrouwen. Zij verschonen hun ondergoed dan ook vaker. Een derde van de ondervraagden geeft aan lichamelijk last te hebben van hun menstruatie. Het is voor veel vrouwen vooral ‘gedoe’ en zij ervaren praktisch ongemak. Jonge vrouwen vinden de menstruatie ook vaker vies en gênant dan oudere vrouwen. Zij proberen deze dan ook vaker voor hun omgeving te verbergen.

Clitoris en orgasme

De meeste vrouwen en partners weten de clitoris te vinden. Vrouwen vanaf 45 jaar vinden hun clitoris duidelijk vaker dan jongere vrouwen. Dit geldt ook voor de partners van deze vrouwen. Een vijfde van de vrouwen geeft aan dat hun partner hun clitoris ‘enigszins’ of ‘niet’ kan vinden. Ook blijkt de partner lang niet altijd in staat de clitoris te stimuleren tot een orgasme. Voor twee derde van de vrouwen lukt dit wel maar voor de rest is dit niet vanzelfsprekend. Deze vrouwen laten hun partner zijn/haar gang gaan of doen het zelf. Een derde van alle vrouwen beleefde haar eerste orgasme alleen. Slechts vijf procent van de vrouwen heeft nog nooit een orgasme gehad.

En de naam is…

Dit zijn de meest populaire benamingen die we geven.

• Vagina

• Poes/poesje

• Kut/kutje

• Doos

• Poenie

• Muts

• Pussy

• Poenanie, poenie, poentje

Bron: Libelle Vagina Enquête

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden