Diederik Gommers:
Diederik Gommers: "Laat je vaccineren als je wordt opgeroepen"Beeld ANP

Diederik Gommers: "Laat je vaccineren als je wordt opgeroepen”

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), hamert erop dat het belangrijk is dat alle mensen die worden opgeroepen zich ook laten vaccineren. “Alleen dat kan de mensen beschermen als we het land meer open gaan zetten.”

RedactieANP

Het aantal patiënten op de ic stijgt nog steeds. “De verwachting is dat dit snel gaat dalen, maar wanneer precies is nog onduidelijk”, legt hij uit op Instagram. “Daarom hadden we het kabinet gevraagd om nog even te wachten met versoepelen totdat we zeker zijn dat de daling is ingezet.”

Drukte in de parken

In een gesprek met het ANP liet hij afgelopen weekend nog weten dat de huidige druk op de ic’s niets te maken heeft met de versoepelingen. Dat de ic’s zo vol liggen is een gevolg van ons gedrag van drie weken geleden. “Begin april was het mooi weer, iedereen zat dicht op elkaar in de parken. Dat zie je nu terug in de ziekenhuiscijfers.”

Ic-opnames

Gommers snapt dat iedereen graag van de avondklok afwil, maar wat dat met de ic-opnames gaat doen is pas over drie à vier weken te zien. En aangezien we hard bezig zijn met vaccineren, “moet het vaccin de mensen beschermen als we het land meer open gaan zetten”.

Laat je vaccineren

“Belangrijk is dan wel dat alle mensen die worden opgeroepen zich ook laten vaccineren!”, benadrukt hij. Om de huidige stijging van ic-opnames op te lossen moeten er zoveel mogelijk extra ic-bedden komen, maar dat kan alleen nog door grote operaties af te zeggen. “Dat is wat we nu doen en ook nog verder de komende week. We verwachten dat we het daarmee gaan redden.”

Crisis is nog niet voorbij

Het nadeel van het openen van de terrassen en het loslaten van de avondklok is volgens Gommers dat mensen mogelijk denken dat de crisis al voorbij is en zich dan nóg minder goed aan de basisregels gaan houden. “Dat is wel gevaarlijk”, zegt hij tegen het ANP. “We zijn al deels gestopt met de kritiek planbare zorg, operaties die binnen zes weken noodzakelijk zijn. Dat kun je niet heel lang blijven doen. Vandaar dat ik blijf zeggen: realiseer je dat het in de ziekenhuizen nog steeds heel moeilijk is.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden