ROTTERDAM - Afdelingshoofd IC Diederik Gommers van Erasmus MC. ANP SEM VAN DER WAL Beeld ANP SEM VAN DER WAL
ROTTERDAM - Afdelingshoofd IC Diederik Gommers van Erasmus MC. ANP SEM VAN DER WALBeeld ANP SEM VAN DER WAL

Diederik Gommers roept op: “Laten we samen de toestroom op de ic’s stoppen”

Op Instagram reageert Diederik Gommers op zijn uitspraken in de podcast Virusfeiten. Daarin vertelt hij dat de Nederlandse intensivecareafdelingen niet kunnen voldoen aan het verzoek van demissionair minister Hugo de Jonge om het aantal bedden op te schalen.

Corona

Ismay GijsenANP SEM VAN DER WAL

Hugo de Jonge verzoekt om komende winter op te schalen naar meer dan het huidige maximum van 1.350 ic-bedden. In een recente aflevering van Virusfeiten legt Diederik Gommers uit dat dit geen optie is voor de Nederlandse intensivecareafdelingen. “We hebben die verpleegkundigen niet. Mensen zitten er gewoon doorheen”, zegt hij.

De vraag vanuit Den Haag wordt dan ook niet enthousiast ontvangen. “Er zitten veel emoties, bij verpleegkundigen én dokters”, aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. “Er moeten nu gewoon keuzes worden gemaakt. Welke patiënt gaat er vóór? We komen deze winter echt voor ethische dilemma’s te staan.”

Zorgen over toestroom covid-patiënten

Gommers laat via Instagram weten dat hij op die laatste opmerking wil terugkomen. “Er is onduidelijkheid ontstaan over mijn uitlatingen afgelopen dagen en die wil ik graag rechtzetten”, begint hij. “De ic-verpleegkundigen en intensivisten maken zich zorgen over de toegenomen uitstroom van collega’s de afgelopen weken.”

“Daarom hebben wij gezamenlijk afgesproken om zolang mogelijk ons werk te doen binnen de muren van de ic (=950 ic-bedden), en alleen in uiterste nood op te schalen en dat voor maximaal vier weken. We willen zuinig zijn op het huidige personeel en dus kunnen wij niet structureel meer ic-bedden openen. Daarom maken we ons zorgen over de recente toestroom van covid-patiënten.”

Geen onderscheid

Gommers benadrukt dat er in het ziekenhuis nooit onderscheid wordt gemaakt tussen patiënten. “En dus ook niet of je alcoholist bent of ongevaccineerd. Op dit moment zijn wij erg blij dat wij ic-bedden hebben voor mensen die een grote operatie (bijvoorbeeld hart- of kankeroperatie) moeten ondergaan, maar dat stopt als de covid-stroom weer gaat toenemen.”

Hij roept op om samen de toestroom te verminderen zodat geplande operaties niet afgezegd hoeven te worden. “De toestroom verminderen doen we samen door je goed aan de maatregelen te houden en je te laten vaccineren.”

Annet en Frank werkten allebei in de corona-brandhaard:

Bron: Instagram

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden