null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vitamine Bier

Dit doet biergist slikken met je gezondheid

Misschien heb je weleens een potje biergist zien staan in het schap met vitaminen en mineralen. Wat zit er precies in zo’n potje en wat zijn de gezondheidsvoordelen van biergist slikken? We zochten het voor je uit.

Nissah van Der StruifGetty Images/iStockphoto

Biergist is eigenlijk een bijproduct van het bierbrouwproces. Het zijn namelijk de schimmels die aan het bier worden toegevoegd waardoor de alcohol vrijkomt. Inmiddels is biergist bijna overal te verkrijgen in de vorm van pillen en poeder om toe te voegen aan je maaltijd.

Wat zit er in biergist?

Biergist bevat een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

Waar kan biergist bij helpen?

Diabetes

In biergist zit ook het mineraal chroom. Chroom speelt een rol bij de werking van insuline in het lichaam en helpt dus bij het regulieren van de bloedsuikerspiegel. Er is echter niet bewezen dat het innemen van extra chroom ook echt helpt bij diabetes. Wel wordt diabetespatiënten aangeraden om te overleggen met hun huisarts voor ze biergist gaan gebruiken.

Stress

De verschillende soorten vitamine B hebben veel werkingen op ons lichaam. Zo hebben ze volgens het Voedingscentrum effect op ons zenuwstelsel, helpen ze je om beter te focussen en te slapen en verminderen ze stress. Het nadeel aan de vitamine B in biergist is dat vaak niet aangegeven staat hoeveel vitamine B je per dosering binnenkrijgt.

Huid, haar en nagels

Verschillende vitaminen en mineralen die ook in biergist zitten, helpen bij de aanmaak van keratine en hier bestaan je nagels uit. Voornamelijk vitamine B8 speelt hierbij een rol. De vitamine B uit biergist, maar ook chroom die helpt bij het regelen van de bloedsuikerspiegel, kan ook iets betekenen voor je huid. Het regulieren van de bloedsuikerspiegel kan de huid rustiger maken en helpen tegen eczeem of bijvoorbeeld acne.

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede is er te weinig ijzer aanwezig in het lichaam. Omdat biergistpillen en -poeders ijzer bevatten, kunnen ze dus helpen tegen bloedarmoede.

Darmen

Er zitten vezels in biergist die de werking van je darmen stimuleren. Hierdoor wordt je darmflora beter en kan het helpen bij constipatie.

Baat het niet dan schaadt het niet?

In de meeste gevallen is dit waar en kan je biergist gewoon veilig innemen. Maar er zijn ook situaties waarin je de potjes beter in de winkel kunt laten liggen. Eerder hadden we het al over diabetici, die beter even met de huisarts kunnen overleggen voor ze de pillen of poeders gaan slikken. Maar ook als je de ziekte van Crohn hebt wordt een telefoontje met de huisarts aangeraden. Ook kan het hoge fosforgehalte problemen opleveren bij het opnemen van calcium.

Bron: mens-en-gezondheid, Voedingscentrum, Consumentenbond

Pinterest  Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden