Volle maan Beeld Getty Images
Volle maanBeeld Getty Images

Woelen maar

Dit effect kan volle maan op je nachtrust hebben

Zaterdag 10 september is het weer volle maan. Er gaan al tijden verhalen rond dat de stand van de maan invloed zou hebben op ons slaapgedrag. Maar is dat echt zo? We zochten uit hoe het echt zit met de link tussen volle maan en je slaap.

Sascha KoningsGetty Images

Het is al jaren een grote vraag onder wetenschappers: wat is de invloed van de stand van de maand op ons slaappatroon? Zwitserse wetenschappers kwamen er ‘per ongeluk’ achter. Uit hun onderzoek bleek dat de volle maan inderdaad invloed kan hebben op ons slaappatroon. Ze onderzochten het slaappatroon van een groep mensen en dachten er pas later aan dat ze deze resultaten konden vergelijken met de maankalender.

Korter slapen

Wat blijkt: rond volle maan deden de proefpersonen er vijf minuten langer over om in slaap te vallen en sliepen ze over het algemeen minder vast doordat er minder melatonine werd aangemaakt in de slaap. Ze besloten om dit verder te gaan bestuderen en kwamen er met een onderzoek onder 47 proefpersonen achter dat we twintig minuten korter slapen tijdens volle maan. “De maancyclus lijkt de menselijke slaap zelfs te beïnvloeden als we de maan niet kunnen zien en we ons dus ook niet bewust zijn van de maanfase”, aldus hoofdonderzoeker Christian Cajochen.

Dromen

Ook duurt de REM-slaap gemiddeld dertig minuten langer. Dit is de slaap waarin je hersenen op volle toeren draaien en je heel veel droomt. Daarom heeft de volle maan ook weer invloed op onze dromen. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat we in de week of de dagen van een volle maan meer kans hebben op rare of juist heel leuke dromen. Ook dit werd weer per toeval ontdekt tijdens een onderzoek naar de invloed van geluid op onze dromen.

Echt hard wetenschappelijk bewijs voor de invloed van volle maan op ons lichaam is er dus nog niet, maar opvallend zijn al deze uitkomsten wel. Merk jij er naar jouw idee wel iets van?

Bron: NU.nl, Quest.nl, AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden