Dit is de reden waarom mannen kaal worden op hun kruin Beeld Getty Images/iStockphoto
Dit is de reden waarom mannen kaal worden op hun kruinBeeld Getty Images/iStockphoto

Dit is de reden waarom mannen kaal worden op hun kruin

Wanneer een man kaal wordt, gaat dit bij iedereen in dezelfde volgorde: eerst inhammen, dan een kale kruin en daarna groeit de kale plek uit tot landingsbaan. Waarom is dat zo en hoe komt het dat dit bij vrouwen niet gebeurt?

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Het AD sprak dermatoloog i.o. Tristan van Dongen (Erasmus MC) over deze kwestie.

Kalende mannen

Wanneer een haar uitvalt, groeit er binnen een korte tijd een nieuwe haar terug. Dat wordt de ‘haargroeicyclus’ genoemd. Naar mate mannen ouder worden, wordt die cyclus korter en groeien niet alle haren meer uit tot volle haren. Sommige haren worden steeds meer donshaartjes die je bijna niet ziet. De veroorzaker hiervan is het peesblad. Het peesblad verbindt de voorhoofdsspier met de achterhoofdsspier.

Het peesblad

Hoe ouder een man wordt, hoe strakker dit peesblad wordt getrokken. Van Dongen legt uit waarom dat zorgt voor een kale plek: “Omdat de onderste vetlaag met daarin de bloedvaatjes daardoor verdrukt wordt neemt de doorbloeding in de hoofdhuid af. Hierdoor krijgen de huid en de haarzakjes minder zuurstof en minder voedingsstoffen.” Door de vorm van de schedel staat het peesblad het strakst en is die verdrukking het grootst op de plek van de inhammen en de kruin.

Waarom vrouwen niet?

Maar er is nog een belangrijk element dat meespeelt: mannelijke hormonen. Dat verklaart waarom vrouwen doorgaans geen last hebben van kale plekken, al kunnen zij ook kampen met (extreem) haarverlies. Volgens Van Dongen zijn ze daar vroeger op brute wijze achter gekomen: “Vroeger werden jonge jongens soms gecastreerd voordat ze de baard in de keel kregen om zo hun mooie hoge zangstem te behouden. En het viel artsen op dat deze jongens ook niet kaal werden.”

Jesse Klaver: “Kaal worden is mijn grootste nachtmerrie”

Bron: AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden