Dít is waarom het effect van cafeïne bij iedereen anders is Beeld Getty Images
Dít is waarom het effect van cafeïne bij iedereen anders isBeeld Getty Images

Dít is waarom het effect van cafeïne bij iedereen anders is

De een drinkt voor het slapengaan nog koffie en slaapt als een roos, terwijl de ander rond de middag slechts één bakje drinkt en ’s nachts uren naar plafond staart. Waarom reageert iedereen toch zo anders op cafeïne?

Demi SchoenmakersGetty Images

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag drinken. Omgerekend is dat gemiddeld 260 liter per persoon per jaar. Iedereen reageert anders op cafeïne. Waarom verschilt dit?

Spons

De snelheid waarin het lichaam de cafeïne opneemt, is bij iedereen hetzelfde. Het menselijk lichaam is als een spons. Binnen drie kwartier heeft je lichaam alle cafeïne vanuit de maag en dunne darm in je bloed opgenomen. Toch kan de een veel beter tegen koffie dan de ander.

Erfelijke aanleg

De een begint na één koffie al te trillen, terwijl de ander maar liefst zes koppen koffie nodig heeft om überhaupt te kunnen functioneren. Uit onderzoek blijkt dat door erfelijke aanleg de afbraaksnelheid van cafeïne per persoon kan verschillen.

Gemiddeld blijft het een aantal uur in je lichaam, maar dit kan variëren van ruim twee uur tot bijna tien uur. Dit heeft te maken met de snelheid van een enzym in de lever, CYP1A2, dat 90% van de afbraak van cafeïne voor zijn rekening neemt.

Verschillende factoren

Daarnaast is bekend dat vrouwen die de pil slikken cafeïne veel minder snel afbreken. Terwijl voor mensen die roken geldt dat deze stof juist sneller uit hun lichaam is. Grapefruitsap remt de afbraak van cafeïne, evenals het dagelijks drinken van een paar glazen alcohol. Ook antibiotica en antidepressiva beïnvloeden de afbraak.

Ten slotte bepaalt de hoeveelheid koffie die je drinkt natuurlijk of je lichaam gewend is aan de cafeïne of niet. Zo kunnen je leverenzymen actiever worden als je dagelijks veel koffie drinkt.

Libelle’s Julie stopte met koffie drinken en stapte over op cafeïnekauwgom:

Bron: NRC. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden