Dit is waarom je vaak moet niezen na het sporten Beeld Getty Images/iStockphoto
Dit is waarom je vaak moet niezen na het sportenBeeld Getty Images/iStockphoto

Hatsjoe!

Dit is waarom je vaak moet niezen na het sporten

Sluit jij jouw work-out buiten standaard af met een niesbui en een loopneus? Dít is hoe dat komt!

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Niezen na het buiten sporten komt veel voor en kan verschillende oorzaken hebben.

In het zonnetje

Allereerst kan het simpelweg komen door de zon. Heerlijk, zo'n work-out met het zonnetje op je bol, maar dit kan een flinke niesbui tot gevolg hebben. Dat zit zo: uit recent onderzoek is gebleken dat één op de drie mensen moet niezen van het kijken in fel licht.

Optische niesreflex

Waar normaal gesproken de zenuwen in je neus gaan kriebelen als je moet niezen, hebben deze mensen dat ook bij hun oogzenuwen. Kijk je in fel licht, dan ontstaat er een reactie tussen de oog- en neuszenuwen met een nies tot gevolg. Er is zelfs een speciale naam voor dit fenomeen: het ACHOO-syndroom (Autosomal Dominant Compelling Helio-​Ophthalmic Outburs voor de nieuwsgierigen).

Er hangt wat in de lucht

Daarnaast kan de luchtkwaliteit ervoor zorgen dat jij moet niezen. Een te droge lucht kan ervoor zorgen dat je neus geïrriteerd raakt en meer slijm gaat produceren, met een loopneus en niezen tot gevolg. Een flink vervuilde lucht doet precies hetzelfde met je.

Allergieën

Als laatste kun je last hebben van allergieën. Als je buiten sport, word je blootgesteld aan allergenen, zoals pollen in de lucht. Mensen met hooikoorts weten hier alles van. Doordat je tijdens het sporten zwaar ademhaalt, kun je hier juist nog meer last van krijgen. Het luchtvolume dat door je luchtwegen stroomt neemt namelijk toe. Als je allergisch bent voor pollen, worden je neusslijmvliezen dus aan nog meer allergenen dan normaal blootgesteld. Snotteren gegarandeerd.

Oplossing

Voor elk probleem een oplossing. Zo is de meest voor de hand liggende oplossing in dit geval: binnen sporten. Ben je toch liever buiten? Kies er dan in het geval van het ACHOO-syndroom voor om met een zonnebril op te sporten. Dat kan al een hoop schelen. Ben je allergisch voor pollen? Houd dan de pollenradar in de gaten en kies een geschikt moment uit. Is te droge lucht bij jou de boosdoener? Dan kun je natuurlijk altijd nog een dansje (of een loopje) in de regen doen!

Wanneer sport je genoeg en wanneer is het te veel?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden