Shot of a woman blowing her nose with a tissue at home Beeld Getty Images
Shot of a woman blowing her nose with a tissue at homeBeeld Getty Images

Hatsjoe!

Dit zegt het over je persoonlijkheid als je hard niest

Je hebt twee soorten mensen: zachte niezers en niezers die een hoop bombarie en geluid maken. Dat laatste zegt een hoop over je persoonlijkheid, volgens Amerikaans onderzoek.

Ismay GijsenGetty Images

Ben jij zo’n type dat luidkeels ‘hatsjoe’ roept na een niespartij? Grote kans dat je dan extravert bent.

Uitbundiger en luidruchtiger

De Amerikaanse neuroloog en psychiater Alan Hirsch heeft onderzoek gedaan naar mensen die luid niezen. Hirsch stelde vast dat harde niezers extraverter zijn dan mensen met een subtiel niesje. Mensen die vaak hun stembanden laten trillen tijdens het niezen, zouden uitbundiger en luidruchtiger zijn.

Ander onderzoek

Het onderzoek is door Quest in samenwerking met sociaal psycholoog Joris Lammers van de Universität zu Köln nogmaals onder de loep genomen. Zij stuurden een enquête de wereld in die werd ingevuld door 1558 mensen. Ook daaruit bleek dat er een verband is tussen hard niezen en extraversie. Wel een kleine kanttekening die moet worden vermeld: de testdeelnemers van dit onderzoek hebben zélf de antwoorden gegeven. “De uitkomsten zouden preciezer zijn als we ook in decibellen kunnen meten hoe hard ze niezen”, aldus Lammers.

Dit is waarom je vaker verkouden wordt als je slecht slaapt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: &C, Quest, NBC News

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden