Drie keer zoveel amputaties geteld: zo herken en voorkom je een diabetische voet Beeld Getty Images
Drie keer zoveel amputaties geteld: zo herken en voorkom je een diabetische voetBeeld Getty Images

Drie keer zoveel amputaties geteld: zo herken en voorkom je een diabetische voet

In coronatijd zijn er opvallend veel voeten en tenen geamputeerd. Dit gebeurde twee tot drie keer vaker dan normaal, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De oorzaak? Een diabetische voet. Wat is het precies? En hoe kun je een diabetische voet voorkomen?

Demi SchoenmakersGetty Images

Voor de pandemie werden jaarlijks ongeveer 2500 voeten en tenen afgezet, terwijl dit in het eerste coronajaar maar liefst 5000 tot 7500 keer gebeurde. Gelukkig is dit aantal nu weer aan het afnemen. Hoewel er nog geen cijfers over 2021 zijn, verwacht de Nederlandse Orthopaedische Vereniging niet dat die aantallen heel anders zijn.

Zenuwpijn door diabetes

Orthopeden zagen vooral bij diabetespatiënten meer amputaties. Door corona gingen zij ondanks de zenuwpijn veel te laat naar een arts, waardoor er sneller een amputatie nodig was. Artsen in twaalf ziekenhuizen zijn nu aan het onderzoeken hoe ze dit in de toekomst kunnen tegengaan. “We denken dat een operatie kan helpen om de klachten te verminderen en kwaliteit van leven te vergroten”, zegt arts-onderzoeker Nadine Boers van het UMC Utrecht tegen het AD.

De diabetische voet

Maar wat is de link tussen diabetes en geamputeerde voeten of tenen? Diabetespatiënten hebben voortdurend schommelende bloedsuikerspiegels en hierdoor kunnen zenuwen beschadigd of bekneld raken. Dit komt het vaakst voor in benen, voeten of tenen. Hierdoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten, waardoor je tijdens het lopen en slapen veel pijn kunt hebben. Soms is de pijn zo erg dat patiënten niet eens een dekentje op hun voeten kunnen verdragen.

Ontstoken wondjes

Omdat je minder gevoel hebt in je voeten, merk je niet dat je een wondje hebt. Aangezien wondjes minder snel genezen als je diabetes hebt, kan zo’n wondje zonder dat je het doorhebt gaan ontsteken. Het is daarom belangrijk dat je je voeten goed verzorgt en regelmatig checkt om problemen te voorkomen. Genezen wondjes niet binnen zeven dagen? Ga dan direct voor advies naar de huisarts of podotherapeut.

Symptomen van een diabetische voet

Houd de volgende symptomen goed in de gaten, ook als je voor zover jij weet geen diabetes hebt. Diabetes is een van de meest voorkomende ziektes in Nederland. Misschien heb jij het ook, maar heb je het nog niet in de gaten. Deze symptomen kunnen wijzen op diabetes type 1 of 2 en dít zijn de symptomen van een diabetische voet:

 • Koude voeten of juist warme of gezwollen voeten
 • Verkleuringen van je tenen en voeten (wit, blauw, rood)
 • Minder gevoel in je voeten en wondjes waar je niets van voelt
 • Ongevoeligheid voor warmte of kou
 • Overgevoeligheid bij zelfs lichte druk
 • Tintelende voeten of krampen in een voet of been
 • Nieuwe eeltplekken

Wat kun je doen om deze problemen met voeten te voorkomen?

Schrik niet, want als diabetespatiënt hoef je echt niet zomaar je teen of voet te laten amputeren. Maar het is wel belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Herken je bovenstaande symptomen, ga dan langs de huisarts. Ondertussen kun je zelf gelukkig ook wat doen om voetproblemen bij diabetes te voorkomen, namelijk:

 • Houd je bloedsuiker zo stabiel mogelijk
 • Controleer je voeten dagelijks op wondjes, kloofjes en blaren
 • Smeer je voeten regelmatig in met een verzorgende crème om de huid soepel te houden
 • Draag goed passende schoenen en zorg ervoor dat ze niet knellen of drukpunten hebben
 • Controleer ook de binnenkant van je schoenen op oneffenheden, zoals een opgerolde zool
 • Draag het liefst katoenen (of wollen) sokken zonder dikke naden
 • Loop niet (te veel) op blote voeten
 • Knip je nagels altijd recht en niet te kort af
 • Doe zelf niets aan de wondjes, maar laat er meteen naar kijken

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het gezegde. In onderstaande video legt dokter Rutger uit of je diabetes kunt voorkomen:

Bron: AD, Diabetesfonds

Zo herken je een diabetische voet en voorkom je amputatie Beeld Getty Images
Zo herken je een diabetische voet en voorkom je amputatieBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden