Een echte zoetekauw? Dít zijn de voordelen van het eten van dadels
Gewoon als tussendoortje of om een gezond gerecht zoeter te maken: dadels zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is niet voor niets. Ze zijn hartstikke gezond en wel om déze redenen.
Een dadel is de vrucht van de dadelpalm, die in veel tropische regio’s wordt gekweekt. Ze worden voornamelijk gedroogd gegeten. Je kunt ze dan herkennen aan de gerimpelde huid. Hebben ze nog een gladde huid, dan zijn ze vers.
Meer calorieën dan vers fruit
Er zijn verschillende soorten dadels, van groot tot klein. De Medjoul- en Deglet Nour-dadels worden over het algemeen het meest gegeten. De vrucht is erg zoet, maar doordat-ie is gedroogd, is een dadel wel een beetje taai. Je moet er dus van houden. Dadels hebben in ieder geval wel een uitstekend voedingsprofiel. Ze bevatten namelijk veel belangrijke voedingsstoffen. Wel is het caloriegehalte hoger dan bij vers fruit.
Dadels zijn een goed alternatief voor suiker
Dat neemt niet weg dat ze een uitstekende natuurlijke zoetstof zijn. Ze vormen een geweldige gezonde vervanging voor witte suiker. Wil je dit alternatief gebruiken in een recept? De vuistregel is om suiker te vervangen door dadelpasta in een verhouding van 1:1. Als het recept bijvoorbeeld één kopje suiker vereist, vervang je het door één kopje dadelpasta.
1. Rijk aan vezels
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je algehele gezondheid. Het eten van een paar dadels kan daarbij al helpen. Vezels zijn goed voor je spijsvertering en je kunt er beter door naar de wc. Onderzoek toont aan dat mensen die gedurende drie weken zeven dadels per dag aten, veel verbeteringen zagen in de frequentie van de ontlasting.
2. Stabiliseren van de bloedsuikerspiegel
De vezels in dadels kunnen gunstig zijn voor de stabilisatie van je bloedsuikerspiegel. Vezels vertragen de spijsvertering en kunnen helpen voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt na de maaltijd. Dadels hebben dan ook een lage glycemische index (GI). Deze geeft aan hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Hoe lager de GI, hoe beter voor je.
3. Boordevol antioxidanten
Dadels bevatten verschillende soorten antioxidanten die de ontwikkeling van bepaalde chronische ziekten kunnen helpen voorkomen, zoals hartaandoeningen, kanker, Alzheimer en diabetes.
4. Goed voor je hersenen
Het eten van dadels kan je hersenfunctie verbeteren. Bovendien zijn ze nuttig voor het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van plaquevorming in de hersenen, wat weer belangrijk is voor het voorkomen van de ziekte van Alzheimer.
5. Natuurlijke bevalling bevorderen
Alle zwangere vrouwen opgelet: dadels kunnen een klein beetje helpen bij een natuurlijke bevalling. Wanneer je tijdens de laatste weken elke dag meerdere dadels eet, kan dit het verwijden van de baarmoederhals bevorderen. Hierdoor kan de bevalling iets sneller gaan. Onderzoek toont aan dat 69 vrouwen die gedurende vier weken voorafgaand aan de uitgerekende datum zes dadels per dag consumeerden, 20% meer kans hadden om op natuurlijke wijze te bevallen. Daarnaast kwam de baby binnen aanzienlijk minder tijd. Wel een kleine disclaimer: hoewel de resultaten positief zijn, is er meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen.
Libelle’s Lotte at een maand geen suiker. In de video hieronder vertelt ze wat dit met haar deed:
Bron: Healthline