Moeder met slaaptekort? Dan is je biologische leeftijd 7 jaar ouder Beeld Getty Images/Westend61
Moeder met slaaptekort? Dan is je biologische leeftijd 7 jaar ouderBeeld Getty Images/Westend61

Eindelijk erkenning: de wetenschap geeft toe hoe zwaar het is moeder te zijn met slaapgebrek

Dat het krijgen van kinderen gepaard gaat met slaaptekort, wist je waarschijnlijk wel voor je zwanger raakte. Maar dat kinderen opvoeden zó vermoeiend zou zijn, had je misschien niet gedacht. Schrale troost: de wetenschap erkent nu hoe vermoeiend moeder zijn is.

RedactieGetty Images/Westend61

Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat de biologische leeftijd van vrouwen rap toeneemt na de bevalling.

Slaapgebrek bij moeders

Volgens de onderzoekers kan met name het slaapgebrek dat hoort bij (jonge) kinderen ervoor zorgen dat je biologische leeftijd met drie tot zeven jaar toeneemt in een korte tijd.

Biologische leeftijd

Wat is dan precies je biologische leeftijd? Bert van der Horst, hoogleraar chronologie en gezondheid, legt dit uit aan EditieNL. Volgens hem is je biologische leeftijd de klok die aftelt naar je overlijden. Als je biologische leeftijd zeven jaar ouder is dan je echte leeftijd, heb je dus kans vroeger te overlijden. Kort door de bocht: als je zegt dat het slaapgebrek je jaren van je leven kost, heb je gewoon gelijk.

Moeders door slaapgebrek meer kans op ouderdomsziekten

De onderzoekers van de universiteit van Californië bestudeerden 33 moeders in de leeftijd van 23 tot 45 jaar, tijdens de zwangerschap en het eerste levensjaar van hun baby’s. Ze analyseerden DNA uit bloedmonsters om de biologische leeftijd te bepalen.

“De eerste maanden van slaaptekort na de bevalling kunnen een blijvend effect hebben op de lichamelijke gezondheid”, zegt Judith Carroll, een van de onderzoekers. Volgens haar kan het slaaptekort zorgen voor een grotere kans op ouderdomsziekten als kanker en hart- en vaatziekten.

Dutjes doen

Ze adviseert daarom zo veel mogelijk te slapen. Bijvoorbeeld door overdag dutjes te doen, samen met de baby. Wees ook niet bang om hulp te accepteren.

Als je kinderen ouder worden, wordt het slaapgebrek waarschijnlijk minder. Het is nog niet duidelijk of de effecten van slaapgebrek dan ook afnemen. De wetenschappers laten weten dat er meer onderzoek nodig is om te ontdekken hoe erg de langetermijneffecten zijn van slaapgebrek bij moeders.

Bron: EditieNL, Science Direct

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden