Alles wat we moeten weten over ontharen

Elke dag rokjes dag

null Beeld Getty images
Beeld Getty images

Zodra de temperaturen stijgen en de zon gaat schijnen, slaan met name vrouwen en sommige mannen aan het ontharen. De meeste mensen ontharen vooral de oksels, de bikinilijn en de benen. Toch komt er op meer plekken ongewenste haargroei voor, weet ook Anne Berthe Halk, dermatoloog bij onder meer Bergman Clinics. “Ik krijg vaak de vraag wat normaal is, maar de een heeft gewoon meer haargroei dan de ander en soms is het genetisch bepaald. Het is anders als het groeipatroon afwijkend is zoals bij hirsutisme: bovenmatige, ‘mannelijke’ beharing. Daarbij is de oorzaak hormonaal; er is bijvoorbeeld verhoogd testosteron in het bloed.”
Afwijkend of niet, de schaamte voor overtollig haar kan aanzienlijk zijn. Zeker bij haargroei in het gezicht – met name op de bovenlip en wangen. Of op de borsten of buik. “Waar het ook zit, als iemand er last van heeft, kijken we gewoon wat we eraan kunnen doen”, aldus Halk.

Van top tot teen

Wie zelf aan de slag wil met ontharen, neemt vaak eerst het scheermes ter hand. Snel is het wel, maar na een dag of twee voelen we ze al prikken: stoppels. En klopt het dat er méér en stuggere haren terugkomen? Anne Berthe Halk: “Nee, beharing neemt niet toe na scheren. Maar haartjes zijn normaal gesproken naar de punten toe dunner. Na een scheerbeurt is die punt afgesneden, waardoor deze na aangroeien stugger aanvoelt. De wortel blijft bovendien zitten, dus de haargroei is snel terug. Dat is bij ontharingscrème overigens ook zo.”
Daarom koos de donkerharige Donna (47) voor een epileerapparaat: een soort elektrisch pincet dat haartjes met wortel en al verwijdert. “Tien jaar lang gebruikte ik die voor mijn oksels, de achterkant van mijn bovenbenen, billen en de schaamstreek. Ik vind het prettig om overal haarvrij te zijn. Het apparaat is erg effectief. Alleen bleek het vanwege mijn rugklachten wel onhandig in gebruik, omdat ik me tijdens het epileren in allerlei bochten moest wringen. Toen heb ik mijn lichaam een paar keer laten waxen en dat resultaat was nog gladder. Helaas vond ik het te duur om dat regelmatig te doen.”

null Beeld

Voor een zogenaamde full body wax betaal je tussen de 80 en 280 euro.
Ook Myriam (48) koos aanvankelijk voor scheren. “Bij de bikinilijn kreeg ik last van irritatie. Ik ging over op waxen en dat verliep goed. Die bikinilijn en mijn bovenbenen laat ik inmiddels maandelijks doen bij een waxsalon, ook in de winter. Ik vind het gewoon een fijn en schoon gevoel.”

To shave or not to shave

Onlangs begon een Amerikaans scheermesjes-merk een onverwachte campagne met als motto: lichaamsbeharing is geen schande, shaving is a choice, not an expectation. Wereldwijd kreeg het onderwerp aandacht. Het resultaat: socialmediafoto’s met oksel-, been- en zelfs schaamhaar met hashtags als #bodyhairdontcare, #normalizebodyhair, #leghairdontcare.

FEITEN
• Hoewel de oude Egyptenaren en het klassieke Rome ook dol waren op gladde huidjes, scheren vrouwen sinds 1915 echt regelmatig hun oksels. De reden: de mouwloze-jurkentrend die toen opkwam.

• Blondines hebben gemiddeld de meeste haren, rossige types het minst.

• In de zomer groeien haren sneller dan in de winter, omdat we meer vitamine D en A opnemen.

• Lichaamshaar groeit (gelukkig!) langzamer dan hoofdhaar.

Wanneer welke methode?

Donna en Myriam besloten allebei op zoek te gaan naar een methode waarbij de haren wegblijven. Wie langdurig haarvrij wil zijn, is aangewezen op de energy-based devices: Intense Pulsed Light (IPL), laser of elektrolyse (elektrische ontharing). Klinkt fancy, maar wat is het allemaal precies?
Huidtherapeut Luca Geleedst werkt bij Velthuis kliniek en is aangesloten bij de DALA: Dutch Aesthetic Laser Association, die zich inzet voor de ontwikkeling van veilige laserbehandelingen. Ze legt uit: “IPL werkt met een lichtbundel, laser werkt met laserbundels. Deze worden via het haarpigment omgezet in warmte, die de haarwortel vernietigt. Omdat bij deze methodes zo’n zeventig tot tachtig procent van de haargroei uiteindelijk verdwijnt, zou ik bij voorkeur hiervoor kiezen en minder snel voor elektrolyse.”
De meest passende methode voor een cliënt bepaalt de behandelaar tijdens het eerste consult op basis van haardikte, haarkleur en huidskleur. Over het algemeen geldt: hoe dikker en donkerder de haren, hoe beter het resultaat.
Dat merkte Donna ook, die vanwege een prachtige introductieprijs én een haarvrijgarantie in 2018 met IPL-behandelingen haar donkere haartjes te lijf ging. “De eerste sessies sloegen goed aan. Ik zag na twee keer al kale plekjes, die na elke behandeling groter werden. Maar daarna werd het effect minder.” Wat bleek: het bedrijf was overgestapt op minder goede apparatuur. Maar ja, toen zat Donna met bovenbenen die maar voor de helft glad waren. Dus, op naar een andere aanbieder?
“Nee”, zegt Donna. “Zonder korting vind ik de prijs van deze behandelingen te hoog. Dus liet ik het hier maar bij. Inmiddels gebruik ik gewoon weer mijn epileerapparaat en combineer ik het epileren met ontharingscrème.”

Kijk haar!

De Deense Eldina Jaganjac gaat sinds vorig jaar met ongeschoren benen, snor met zwarte haren én monobrauw – dus een grote horizontale streep – door het leven. Hoewel haar zelfvertrouwen daardoor huizenhoog werd, was het commentaar uit de omgeving niet mals. Ze wordt aangestaard, aangesproken en toegeschreeuwd. Eldina: “Doe gewoon wat goed voelt voor jou. Echte vrienden blijven wel. En zonder al dat ontharen bespaar ik zeeën van tijd!”

Huidvriendelijk: threading
Hollywood en Bollywood zweren bij deze oosterse ontharingsmethode. Met touwweefsel wordt de haarwortel eruit getrokken. En voilà: je bent drie weken haarvrij waarna de haartjes dunner terugkomen. Threading is vooral bekend van de wenkbrauwen, maar ook effectief bij overig gezichtshaar.

Kleurenblind

Doordat IPL en laser aangrijpen op pigment, met name op donker haar, hebben deze methodes weinig effect bij blonde en rossige haartjes. In dat geval is elektrisch ontharen een optie voor een langdurig effect. Elektrolyse is ‘kleurenblind’ en werkt met een stroomstootje via een elektrolysenaald. Zo wordt haartje voor haartje uitgeschakeld. “Groot nadeel hiervan is de tijdsduur”, zegt Luca Geleedst. “IPL en laser werken sneller, effectiever en zijn ook minder pijnlijk. Een behandeling voelt als minuscule ‘speldenprikjes’. Eventuele roodheid is na een paar uurtjes verdwenen.”
En dus zocht Myriam voor de blonde gezichtshaartjes naar een goede IPL- of laserbehandeling. “Ik probeerde diverse apparaten bij verschillende klinieken. De haarkleur bleek inderdaad een probleem, maar uiteindelijk gaf de diode-laser een goed resultaat. Er waren alleen wel tien behandelingen voor nodig.”
Dit geldt voor alle energy-based methodes: er zijn meer behandelingen nodig om de haren te vernietigen. Die moeten zich namelijk in de groeifase bevinden en daar zitten ze niet tegelijkertijd in.
Naast haarkleur en -dikte werd daarnet ook huidskleur genoemd bij de keuze voor IPL of laser. Waarom is die belangrijk? Luca Geleedst: “Niet elk apparaat ziet goed het verschil tussen pigment in het haarzakje en het pigment van de huid. Daardoor is er bij een donkere huid kans op verkleuring. Sommige lasers, zoals de Nd:YAG laser, zijn gelukkig wel veilig voor dit huidtype.” Goed om te weten: ook zongebruind valt onder ‘getint’, dus is het beter om een behandeling in het najaar of in de winter te starten.

null Beeld

MANNEN MET BAARDEN
In Queensland is onder 8520 vrouwen onderzoek gedaan naar de relatie tussen aantrekkingskracht en gezichtsbeharing bij mannen. De dames kozen op basis van foto’s van mannengezichten vaker voor een man met gezichtsbeharing. Lichte stoppels voor een flirt, zware stoppels of zelfs een baard als het gaat om het kiezen van een vaste partner.
Bron: sciencedirect.com

Bultjes en ingegroeide haartjes

Waarvoor iemand ook kiest, elke ontharingsmethode heeft voordelen, nadelen en risico’s. Zo’n ‘gemakkelijke scheerbeurt’ kan bijvoorbeeld voor ingegroeide haartjes zorgen, ziet dermatoloog Anne Berthe Halk regelmatig in haar praktijk. “Bij vrouwen vaak rond de bikinilijn, maar ook mannen kampen ermee, vooral in de baardstreek. Je kunt dit voorkomen met methodes waarbij je de gehele haar met haarzakje en al verwijdert. Verder is het belangrijk niet tegen de groeirichting in te scheren. Gebruik ook regelmatig een nieuw scheermes. De kans op bultjes, infecties of snijwondjes is dan kleiner.”
Ontharingscrème is weliswaar ook eenvoudig toepasbaar, maar die geeft risico op huidirritatie of een allergische reactie. Probeer zo’n crème dus eerst op een onopvallend proefplekje. Bij wax (hars) blijven de haren langer weg, maar bij onjuist gebruik of een zeer gevoelige huid beschadigt de opperhuid soms.

Halk: “Wat helpt, is de huid na het waxen insmeren met milde, terugvettende, liefst ongeparfumeerde crème. Probeer ook alcoholhoudende producten (zoals veel reinigers of geurtjes) te vermijden. Ga hoe dan ook niet meteen de zon in na een ontharingssessie.”
Huidtherapeut Luca Geleedst wijst op een onverwacht risico bij IPL. “Het kan zijn dat dunne haartjes door een te zwakke flits niet definitief worden uitgeschakeld. Dan wordt de haargroei juist gestimuleerd door de warmte. Dat heet paradoxale haargroei.”
Dit komt vooral voor bij de IPL-flitsapparaten die thuis worden gebruikt. Die werken namelijk minder krachtig. Beide deskundigen adviseren daarom altijd naar een ervaren specialist bij een goede kliniek te stappen voor deze definitieve ontharingsmethodes.
En dat is wat Myriam doet. Inmiddels laat ze haar lichaam al jaren laseren bij een gerenommeerd instituut. “Ook al is er bij mij geen sprake van permanente haarverwijdering, ik voel me erg goed bij het onderhoud met de combinatie van laseren en waxen. Zo ben ik het hele jaar door lekker glad.” ■

De voor- en nadelen

METHODE: scheren
Voordelen: snel
Nadelen: stoppels, de haartjes zijn snel terug
Risico’s: ingegroeide haartjes

METHODE: ontharingscrème
Voordelen: snel
Nadelen: de haartjes zijn snel terug
Risico’s: allergische reactie, huidirritatie

METHODE: bleken
Voordelen: makkelijk
Nadelen: haartjes blijven zichtbaar
Risico’s: huidirritatie

METHODE: waxen/harsen
Voordelen:
wekenlang glad, zelf toe te passen (harspleisters)
Nadelen: pijnlijk, prijzig (in salon), irritatie, bultjes
Risico’s: huidbeschadiging

METHODE: elektrisch
Voordelen:
langdurig haarvrij
Nadelen: soms pijnlijk, tijdrovend, vele behandelingen nodig
Risico’s: huidirritatie, huidverkleuring

METHODE: IPL
Voordelen: langdurig haarvrij
Nadelen: vooral voor lichte huid, niet geschikt voor blonde, grijze, rode haren, bij donkere gemiddeld 6-10 behandelingen bij voorkeur in najaar/winter
Risico’s: huidverkleuring, relatief goedkoper dan laseren, huid, brandblaren, korstjes, littekens

METHODE: laseren
Voordelen: langdurig haarvrij
Nadelen: niet geschikt voor blonde, grijze en rode haren, kostbaar, gemiddeld 6-8 behandelingen
Risico’s:

  • Een huidtherapeut is te vinden via huidtherapie.nl
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden