Er heerst een griepepidemie (en dít is wat dat betekent) Beeld Getty Images/iStockphoto
Er heerst een griepepidemie (en dít is wat dat betekent)Beeld Getty Images/iStockphoto

Hatsjoe!

Er heerst een griepepidemie (en dít is wat dat betekent)

Snotterig, koorts, hoesten? Grote kans dat je geen corona, maar ‘gewone’ griep onder de leden hebt. Er heerst namelijk een heuse griepepidemie. En dit is wat dat betekent.

Eva BredaGetty Images/iStockphoto

Waarschijnlijk ren je bij de eerste virussymptomen naar je voorraadje zelftestjes of de GGD. Een negatief resultaat zorgt vaak voor verwarring: ‘Huh, ik heb toch álle symptomen van corona?’

Griepepidemie

Door de coronapandemie vergeten we haast dat er nog zoiets bestaat als ‘gewone’ griep. En dat virus laait nu op in ons land. Door de lockdowns en quarantaine van de afgelopen jaren heeft ook de griep weinig kans gehad om zich te verspreiden. Daar komt nu verandering in.

Wat is een griepepidemie?

We spreken van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepklachten, en minstens 10 procent van hen het influenzavirus heeft. Dat is nu het geval.

Een epidemie klinkt misschien ernstig, maar is het niet per se. Jaarlijks breken er meerdere epidemieën uit, die na verloop van tijd weer uitdoven. Zónder desinfectiegel, mondkapjes en lockdowns, gelukkig. Het is lang niet zo erg als een pandemie zoals bij het coronavirus, die we binnenkort als endemie beschouwen. Maar ook bij een griepepidemie kun je bij klachten toch maar beter binnen blijven om anderen niet te besmetten.

Hoe kom je sneller van griep af? Dokter Rutger legt het uit.

Bron: AD.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden