Typical Dutch lunch dish: raw herring and onions on a white bun. Beeld Getty Images
Typical Dutch lunch dish: raw herring and onions on a white bun.Beeld Getty Images

Haring happen

Er is weer Hollandse Nieuwe! Dit is waarom het zo gezond is

Ismay GijsenGetty Images

Vanaf dinsdag is het zover. Dan kunnen we weer genieten van de Hollandse Nieuwe. Verse haring is niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. Dit is waarom.

Een kleine portie haring helpt al hart- en vaatziekten.

Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau, legt aan het AD uit dat in de periode tussen begin juni en begin juli de haring een vetpercentage van tenminste 16 procent heeft. “Dat is een voorwaarde voor de Nederlandse haringhandelaren om hem te verwerken volgens het typisch Nederlandse procedé dat het maakt tot Hollandse Nieuwe.”

Vette vis

Vis mag ‘vet’ worden genoemd als het meer dan vijf procent vet heeft. Vette vis bevat de onverzadigde omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Dit zijn vetten die het lichaam niet goed zelf kan aanmaken en daarom moet je het uit voeding halen.

Hart- en vaatziekten

Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University vertelt dat uit het onderzoek blijkt dat visvetzuren het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. “Een lage inname van EPA en DHA uit een wekelijkse portie vis zou bescherming bieden tegen ernstige hartritmestoornissen die kunnen leiden tot een hartstilstand. En grote hoeveelheden EPA en DHA, zoals in de traditionele voeding van Inuit en Japanners, verlagen de kans op bloedpropjes, aderverkalking en hoge bloeddruk.”

Advies

Voorheen gold altijd dat twee keer per week vette vis eten in een gezond voedingspatroon past, maar in 2015 is dit advies van het Voedingscentrum veranderd. Nu adviseren zij één keer per week vette vis te eten. “De mogelijke bescherming tegen vooral hart- en vaatziekten treedt al op bij een klein beetje vis eten”, legt de hoogleraar uit. “Bij het afschalen spelen ook duurzaamheidsaspecten zoals overbevissing een rol.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden