Extreem moe na coronabesmetting? Deze nieuwe therapie kan helpen Beeld Getty Images
Extreem moe na coronabesmetting? Deze nieuwe therapie kan helpenBeeld Getty Images

Extreem moe na corona? Onderzoekers ontdekken dat deze therapie kan helpen

Eén op de acht Nederlanders houdt langdurig klachten na een coronabesmetting. Ernstige en invaliderende vermoeidheid is de meest voorkomende klacht. Daar lijkt nu een nieuwe oplossing voor gevonden te zijn.

Chanan FoppenGetty Images

Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij extreme vermoeidheidsklachten na een coronabesmetting. Onderzoekers van het Amsterdam UMC en het Radboudumc hebben samen met drie andere ziekenhuizen onderzoek gedaan naar het effect van deze therapie. Voor deze studie kregen 114 patiënten die gedragstherapie en werd hun voortgang vergeleken met patiënten die op een gebruikelijke manier zijn behandeld. Die gebruikelijke zorg bestond vaak uit begeleiding door de huisarts of specialist, fysiotherapie en/of ergotherapie.

Therapie na coronabesmetting

Cognitieve gedragstherapie zorgt ervoor dat mensen zich weer beter kunnen concentreren na behandeling en de onderzoekers zagen ook dat andere lichamelijke klachten afnamen. Onderzoeker Hans Knoop: “Patiënten functioneerden na gedragstherapie beter op zowel lichamelijk als sociaal vlak, ook na zes maanden (...)‘De cognitieve gedragstherapie lijkt ook een veilige behandeling te zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat de klachten niet verslechterden. Verder ontstonden er in vergelijking met de gebruikelijke zorg minder vaak nieuwe klachten.” In de behandeling staat de vermoeidheid centraal. Knoop: “We kijken samen met mensen bijvoorbeeld hoe ze hun slaap-waak ritme kunnen verbeteren. Ook helpen we hen met kleine, veilige stappen weer actiever te worden. Bijvoorbeeld door korte stukken te gaan wandelen.”

Klachten psychisch

De meeste deelnemers waren na cognitieve gedragstherapie aanzienlijk minder vermoeid en konden zich beter concentreren. Ook op sociaal vlak maakten zij duidelijk vorderingen. De onderzoekers willen nog wel extra benadrukken dat het feit dat gedragstherapie kan helpen, niet betekent dat de oorzaak van de klachten psychisch is. De onderzoekers waarschuwen ook dat gedragstherapie niet voor iedereen de oplossing is. Daarom willen ze ook blijven zoeken naar andere effectieve behandelingen.

Bron: Radboudumc.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden