Eén prik voldoende Beeld Getty Images
Eén prik voldoendeBeeld Getty Images

Fijn! ‘Na corona-infectie is 1 prik voldoende’

Wie al corona heeft gehad, is voldoende beschermd na één prik van een mRNA-vaccin zoals dat van BioNTech/Pfizer of Moderna. Ook als die besmetting langer dan een half jaar geleden is.

Demi SchoenmakersGetty Images

Dat staat in het recent OMT-advies, meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Beter afweersysteem

Een besmetting met het coronavirus leidt tot een brede stimulering van de afweer. Je lichaam is hierdoor in staat een nieuwe besmetting te weerstaan. In eerste instantie gold dit alleen voor een termijn van zes maanden, maar op basis van recente studies concludeert het Outbreak Management Team (OMT) dat die termijn losgelaten kan worden.

Eén prik van een mRNA-vaccin

Het maakt ook niet uit of iemand ernstige klachten heeft gehad of helemaal geen. Alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen beter wél twee doses van een mRNA-vaccin krijgen, omdat er nog weinig onderzoeksdata beschikbaar zijn voor die groepen.

Het advies van het OMT is dan ook dat mensen uit alle leeftijdsgroepen tot 80 jaar na een eerdere infectie volstaan met één mRNA-vaccin. Het kabinet is positief over dit advies. “We beraden ons op de uitvoeringsconsequenties”, reageert De Jonge.

Hoe weet je of je corona hebt gehad?

Maar niet iedereen heeft dus klachten ervaren na een besmetting van het coronavirus. Hoe weet je dan of je corona hebt gehad? Volgens de website van het RIVM wordt door middel van een serologische test via je bloed gekeken of je antistoffen hebt tegen het coronavirus. Maar deze test wordt vooral gebruikt voor onderzoek op bevolkingsniveau, door geselecteerde laboratoria. “De test is niet geschikt om te kijken of je het virus nu bij je draagt”, schrijft het RIVM. Ze raden ook niet aan om een serologische sneltest te kopen bij een commerciële aanbieder. Uit onderzoek blijkt dat deze testen niet betrouwbaar zijn.

Positieve coronatest

Vooralsnog kun je alleen aantonen dat je corona hebt gehad met een positieve uitslag van een coronatest bij de GGD. De Jonge gaf wel aan dat het kabinet zich nu beraadt op de uitvoeringsconsequenties, dus wellicht komen er binnenkort extra mogelijkheden.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, Omroep Brabant.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden