null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Flinke stijging uitgezaaide huidkanker door uitgestelde zorg

Door het uitstellen van zorg door corona, zijn er meer mensen met tot in hun hersenen uitgezaaide huidkanker. En dat is zeer zorgelijk, aangezien de kans op overlijden dan veel groter is.

Demi SchoenmakersShutterstock

Patiënten zouden door uitgestelde zorg hun diagnose later hebben gekregen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Samenwerkende KwaliteitsRegistraties (SKR).

Opmerkelijk

Chirurg Michel Wouters van het Antoni van Leeuwenhoek leidt het onderzoek naar de impact van de coronacrisis op de ziekenhuiszorg en noemt de stijging ‘opmerkelijk’. De toename van het percentage patiënten met uitgezaaide huidkanker tot in de hersenen is slechts één van de voorbeelden.

Schade veel groter

Wanneer een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker zoals een kwaadaardige moedervlek, in de huid groeit, kan de kanker via onder meer het bloed in de hersenen terechtkomen. De schade is dan al snel véél groter.

Toen Nina (33) 24 jaar was, kreeg ze te horen dat ze een melanoom had, een van de agressiefste vormen van huidkanker. Gelukkig was ze er op tijd bij en is ze alweer acht jaar gezond. Toch kan ze er maar niet bij dat mensen zo laconiek omgaan met zonnen. “Vergis je niet: verbranden is echt gevaarlijk.”

Overlevingskans

Normaal gesproken worden bij 29% van de patiënten met een uitgezaaid melanoom ook uitzaaiingen in de hersenen vastgesteld. Maar tijdens de tweede golf van de coronacrisis was dat het geval bij maar liefst 41%. Veel van die personen hadden ook een slechtere conditie toen ze voor het eerst bij de arts waren. Bij hen is de overlevingskans veel slechter.

Het is natuurlijk niet helemaal bekend wat de oorzaak is, maar een voor de hand liggende verklaring is volgens Wouters dat mensen door uitgestelde zorg pas later hun eerste diagnose kregen. Daarnaast durfden veel mensen niet naar het ziekenhuis te komen uit angst voor een coronabesmetting en soms waren huisartsen terughoudend, waardoor mensen niet ‘zomaar’ mochten langskomen.

Dokter Rutger geeft een paar adviezen om huidkanker te voorkomen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden