null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Intelligentie

Gaap je vaak láng? Dan heb je een hele grote hersenpan

De een gaapt kort, de andere gaapt láng. Net zoals niezen is ieders gaap anders. Maar hoe je gaapt, zegt veel over je persoonlijkheid. Gaap jij vaak lang? Dan heb je grote hersenen, blijkt uit recent onderzoek.

RedactieGetty Images

Waarom gapen we?

Waarom gaapt men eigenlijk? Nou, niet alleen omdat je moe bent, het is ook om je hersenen af te koelen, hoe gek dat ook klinkt. Dat vertelt gedragsbioloog Jorg Massen van de Universiteit Utrecht aan RTL Nieuws.

“De meest gangbare theorie is dat je met gapen je hersenen koelt. Door te gapen zorg je ervoor dat je hersenen op de juiste temperatuur komen. Het is een evolutionair oud systeem dat ervoor zorgt dat de hersenen actief en in optimale staat blijven”, verklaart hij.

Aanstekelijk

Mensen gapen, maar de meeste dieren volgens hem ook. Voor zowel mens als dier werkt gapen aanstekelijk, en voor zowel mens als dier geldt: hoe langer de gaap, hoe groter de hersenen. Maar een grotere hersenpan betekent niet direct een grotere intelligentie.

Verbindingen

Wat het dan wel betekent? Hoe groter je hersenen, hoe meer verbindingen je hebt in je bovenkamer. “Hoe meer van deze verbindingen, hoe meer je aan je hersenen hebt. Die verbindingen worden gemaakt door dingen te leren, denk bijvoorbeeld aan piano spelen of een vreemde taal leren”, verklaart Hanneke Hulst van Amsterdam UMC.

En dat is handig, want door veel nieuwe dingen te leren, kun je natuurlijk weer slimmer worden. Mocht je dus weer eens commentaar krijgen dat je te uitgebreid gaapt, kun je dit artikel onder de neus van de criticus schuiven!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws

Pinterest Beeld Getty
PinterestBeeld Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden