Gedonder daaronder: zo ontstaan aambeien (en dit doe je ertegen) Beeld Getty Images
Gedonder daaronder: zo ontstaan aambeien (en dit doe je ertegen)Beeld Getty Images

Gedonder daaronder: zo ontstaan aambeien (en dit doe je ertegen)

Aambeien zijn vervelend en pijnlijk. Het is een kwaaltje waar veel mensen last van hebben, maar we vanwege schaamte nauwelijks over praten. Maar wat is het wondermiddel bij gedonder daaronder?

RedactieGetty Images

Heeft het wel zin om aambeienzalf te smeren of zijn er andere tips tegen die vervelende bultjes?

Wat zijn aambeien?

Aan de binnenkant van de anus, in de endeldarm, zit een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes. Als deze aders opzwellen en uitstulpen, noemen we dit aambeien. Soms zitten de aambeien in de anus, maar ze kunnen ook naar buiten komen. Er wordt dan gesproken over inwendige of uitwendige aambeien.

Aambeien zijn onschuldig, maar je kunt er wel veel last van hebben. Met name mannen en vrouwen boven de 50 jaar hebben last van dit kwaaltje.

Hoe ontstaan ze?

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aders net boven je anus. Hierdoor raken ze geïrriteerd en zwellen ze op of rekken ze uit. Een verhoogde druk kan ontstaan door:

 • Persen
  Als je gaat persen omdat je poep te hard is of omdat je probeert te poepen terwijl je geen aandrang hebt, zet je waarschijnlijk te veel druk op de aders rondom je poepgaatje. Poep kan hard worden als je te weinig vezels eet of te weinig drinkt of beweegt. Ook bepaalde medicijnen kunnen dit veroorzaken.
 • Ophouden
  Ook te lang je poep ophouden is slecht voor je. De poep hoopt zich dan op in de endeldarm, waardoor de druk in de aders toeneemt en de kans op aambeien groter is.
 • Chronisch hoesten
  Wanneer je hoest, komt er ook veel druk op je bloedvaten te staan. Af en toe is dit niet erg, maar als je veel moet hoesten kan dit gevolgen hebben.
 • Lang staan
  Als je lang staat zonder te lopen, kan de druk in de bloedvaten toenemen waardoor ook de druk in de aders omhoog gaat.
 • Zwangerschap en bevalling
  Tijdens de zwangerschap en de bevalling gaat de druk in de bloedvaten omhoog. Sommige vrouwen hebben hierdoor een verhoogd risico op aambeien.

Hoe herken je dit kwaaltje?

Aambeien kunnen zowel bloedverlies, jeuk en pijn als een branderig gevoel bij je anus veroorzaken. Wanneer ze naar buiten komen, kan dit een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Vooral tijdens het zitten.

Doordat ze erg kwetsbaar zijn, kunnen ze makkelijk bloeden als je naar het toilet gaat. In dat geval zie je helderrood bloed in je poep of bij het afvegen.

Bloedverlies bij de ontlasting hoeft niet gelijk te betekenen dat je last hebt van aambeien. Dit kan ook door een ontsteking, poliep of tumor in jouw darm komen. Ga bij bloed in de ontlasting daarom altijd langs de huisarts om de oorzaak vast te stellen.

Wat is het wondermiddel tegen aambeien?

Bij last is het verstandig om gelijk naar de huisarts te gaan. In de meeste gevallen kan hij of zij de diagnose geven. De arts zal dan met een gehandschoende vinger de anus aan de binnenkant onderzoeken. Soms gebruiken dokters een kijkbuisje voor het onderzoek.

De belangrijkste oplossing is dat je poep zachter wordt. Daarom krijg je bij de diagnose aambeien zo goed als altijd eerst voedingsadviezen. Deze regels kun je ook toepassen om dit vervelende kwaaltje te voorkomen. Zo is het belangrijk om veel vezels te eten (20 tot 35 gram per dag), veel te drinken en voldoende te bewegen.

Kun je er nog meer tegen doen?

Als deze voedingstips niet helpen, kun je jouw huisarts vragen om laxeermiddelen. Deze helpen je poep dunner te maken, zodat je minder hoeft te persen en de aambeien minder worden. Bij aanhoudende pijn of jeukklachten kan de arts zalf of zetpillen voorschrijven. Deze verminderen de pijn of werken plaatselijk verdovend en pijnstillend.

Ervaar je veel pijn door de aambeien, dan kun je een warm bad proberen. De warmte vermindert de pijn.

Aambeien verwijderen

Wanneer voedingsadviezen en medicijnen niet voldoende helpen, kan de huisarts je doorverwijzen naar een medisch specialist. Er zijn namelijk ook behandelingen om aambeien te verwijderen. Deze ingrepen wordt meestal poliklinisch gedaan. Soms is een operatie nodig om ze te verwijderen.

Afbinden

Deze methode wordt het vaakst gebruikt. De aambeien worden dan met een rubberen elastiekje afgebonden. Zeven tot tien dagen na de behandeling vallen de afgestorven aambeien eraf. Het wondje geneest snel en er blijft maar een klein litteken over.

Inspuiten

Deze bultjes kunnen ook verwijderd worden door middel van het inspuiten van een irriterende vloeistof die de aambei verschrompelt. Dit wordt ook wel scleroseren genoemd.

Ook dokter Rutger maakt het onderwerp aambeien bespreekbaar:

Bron: Maag lever darm stichting. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden