null Beeld

Insecten

Gestoken door een paardenvlieg? Dít kun je het beste doen

Paardenvliegen, ook wel bekend als dazen, zijn ontzettend agressief en kunnen voor vervelende klachten zorgen als je ze je hebben gebeten. Omdat ze vaak parasieten en ziektekiemen met zich meedragen, kan een beet ook nog eens gevaarlijk zijn.

Erandi Godinez

Maar wat kun je nu het beste doen als je gestoken wordt door een paardenvlieg? Wij leggen het je hier uit.

Dít gebeurt er na een beet

Waar muggen je steken om bij je bloed te komen, bijten paardenvliegen je met hun scherpe tanden. Bij een muggenbeet voel je vooral veel jeuk, maar de beet van een paardenvlieg doet ook echt pijn. Nadat je bent gebeten zal je zien dat er een schijfvormige zwelling rondom de beet vormt. In sommige gevallen kan zo’n beet zelfs leiden tot een bacteriële infectie, omdat een paardenvlieg de bacteriën van het ene slachtoffer kan overbrengen naar de volgende. In heel zeldzame gevallen kun je zelfs de ziekte van Lyme oplopen door een beet.

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?

Als er na een dazensteek de volgende complicaties optreden, kun je het beste contact opnemen met je huisarts:

  • Als de klachten blijven aanhouden na twee dagen.
  • Als de wond ontstoken is.
  • Als je in je gezicht of keel bent gebeten.
  • Als het opgezwollen gebied groter is dan 10 cm.
  • Als je koorts, griepachtige symptomen of zwellingen krijgt.
  • Als je moeite hebt met slikken of ademhalen en misselijk bent.
  • Als je moet braken, duizelig bent of flauwvalt.

Wat moet je doen na een beet?

Als je door een paardenvlieg bent gestoken, is het belangrijk dat je als eerste het gebied rondom de beet goed schoonmaakt met water. Desinfecteer de beet vervolgens, om zwelling te verminderen maar ook de kans op een bacteriële infectie te verkleinen. Vervolgens kun je de plek het beste koelen met bijvoorbeeld een koude natte (schone) doek of een ijskompres. Smeer vervolgens ook nog wat zalf, crème of een gel tegen insectenbeet op de beet. Zorg er ook voor dat je absoluut niet gaat krabben aan de plek.

De ziekte van Lyme

Ongeveer 14 procent van alle paardenvliegen is besmet met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Vooral paardenliefhebbers moeten goed op letten. Paardenvliegen (vandaar ook de naam) worden vooral aangetrokken door het bloed, de geur en de warmte van paarden. Helaas is het lastig om te zien of je besmet bent. Soms kan er na een beet een rode ring ontstaan, als dit het geval is, dan moet je je laten testen op de Borrelia bacterie. De rode ring is een teken dat je immuunsysteem op de aanwezigheid van de bacterie reageert. Helaas gebeurt het slechts in een kwart van de gevallen dat er een zichtbare rode ring ontstaan na een beet, in de meeste gevallen zie je niks.

Zó houd je insecten uit je terrasdrankje:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Plusonline, RTL Nieuws, Gezondheidsnet

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden