Je aanmelden voor een vaccin dat anders weggegooid wordt? Dat kan op Prullenbakvaccin.nl Beeld Shutterstock
Je aanmelden voor een vaccin dat anders weggegooid wordt? Dat kan op Prullenbakvaccin.nlBeeld Shutterstock

Gevaccineerden hebben iedere twee jaar een 'boostervaccin' nodig tegen corona

Er is een mogelijkheid dat gevaccineerden elke twee jaar een ‘vaccinbooster’ moeten krijgen om hun bescherming tegen het coronavirus en mutaties daarvan op peil te houden. Dit maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend.

Corona

Kwetsbare groepen zouden misschien wel jaarlijks een nieuwe prik nodig hebben. Pfizer/BioNtech en Moderna hebben al vaker aangegeven dat na de eerste twee prikken extra inentingen nodig zullen zijn, maar daar is vooralsnog geen hard bewijs voor aangedragen.

Nieuwe varianten blijven opduiken

Deze inschattingen staan in een intern document dat persbureau Reuters heeft ingezien. Zo wordt er gezegd dat er nieuwe varianten van het virus zullen blijven opduiken en er daarom een zogenaamde ‘vaccinupdate’ nodig zou zijn. Verder is er in het voorlopige document te lezen dat in het meest waarschijnlijke scenario 12 miljard vaccindoses zullen worden geproduceerd. Dat is iets meer dan de 11 miljard die fabrikanten tot nu toe verwachten.

Achterstand in arme landen

De inschattingen worden donderdag besproken door de internationale organisatie Gavi in een vergadering. Gavi leidt samen met de WHO het Covax-programma om vaccins naar armere landen te krijgen. Wereldwijd zijn nu zo’n 2,5 miljard doses toegediend. In rijke landen heeft soms de helft van de bevolking al één prik gehad, maar in veel armere landen is dat pas 1 op de 100 of nog minder.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: LINDA

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden